Vysoká hole – hora turistů, čarodějnic a vojáků

22. srpen 2014

Vysoká hole je se svou nadmořskou výškou1 465 metrů druhou nejvyšší horou Moravy a tedy i Hrubého Jeseníku. Je to plochý vrchol s minimálním převýšením, ze kterého vybíhá několik rozsoch. Nejzajímavější je její jihozápadní svah, který padá do ledovcového karu Velké kotliny. Vrchol i kotlina jsou součástí Národní přírodní rezervace Praděd.

Vysoká hole je zajímavá i z hlediska historického. Po jejím vrcholu probíhala historická zemská hranice mezi Moravou a Slezskem a podle některých údajů i historická stezka spojující Šumpersko s Bruntálskem. Pískovcový hraniční kámen z roku 1681, který připomíná hranici tří historických panství – bruntálského, janovického a losinského.

Severní ostroh Vysoké Hole – Petrovy kameny, byly za dob čarodějnických procesů považovány za místo styku obviněných s nečistými silami.

Petrovy kameny a Praděd z Vysoké hole

Na vrcholové plošině stojí dřevěná bouda, která je spolu se zachovalým základem jedním ze svědků působení armád na tomto vrcholu. To začalo již za prusko - rakouské války roku 1866, kdy zde rakouští dělostřelci marně čekali na Prušáky.

V letech 1919–1922 zde československá armáda konala dělostřelecká cvičení, po nichž na jižním svahu zůstalo několik set kráterů. Koncem druhé světové války zde nacistická Luftwaffe budovala polní letiště a další vojenská zařízení.

V zimě, 27. února 1950 na temeni Vysoké hole havarovalo letadlo ČSA typu Douglas DC na trase z Ostravy do Prahy. Přestože byl letoun zcela zničen, zahynulo pouze pět osob z jednatřiceti, které byly na palubě.

Turistika na Vysoké holi úzce souvisí s postavením horské salaše – dnešní chaty Ovčárna. Ta byla postavena v roce 1863 a poté, co skončila její éra horské salaše, byla postupně přebudována na horskou chatu.

Chata Ovčárna

Moravskoslezský sudetský horský spolek z Jeseníku vyznačil již na konci minulého století po temeni Vysoké hole značenou stezku, která ve stejném směru existuje dodnes a patří k páteřním hřebenovým trasám Jeseníků.

autor: kbz
Spustit audio