Záchranář Horské služby musí výborně lyžovat a orientovat se v terénu

30. leden 2017

Horská služba Jeseníky má na starosti kromě samotných Jeseníků také oblast Králického Sněžníku a část Rychlebských hor. Jde celkem o plochu kolem 1 200 čtverečních kilometrů. Stará se o ni kolem padesáti členů Horské služby. Patnáct je profesionálních záchranářů a zbytek jsou dobrovolní členové, kteří vypomáhají při větších akcích a také o víkendech a svátcích.

Stanice Horské služby najdeme ve Velkém Vrbně, na Ramzové, na Ovčárně, v Karlově, na Skřítku a v Dolní Moravě. Služebny mají záchranáři také v Koutech nad Desnou a v Hynčicích pod Sušinou. To se dozvídáme od náčelníka jesenické oblasti Horské služby Michala Klimeše v jeho kanceláři v domě na Červenohorském sedle.

Čeká nás procházka zdejší stanicí. Provede nás záchranář Jaroslav Komárek, který je také metodikem pro oblast Jeseníky. „Obnáší to povinnosti spojené s fyzickými prověrkami a školením našich profesionálních i dobrovolných členů. Každý člen se musí prověrek účastnit jednou ročně. Skládají se z běhu nebo jízdy na horském kole anebo skialpinistické etapy. Běh se pořádá na Červenohorském sedle. Okruh má převýšení asi tři sta padesát metrů a délku zhruba šestnáct kilometrů. Adept na člena Horské služby musí tento běh absolvovat za hodinu a dvacet minut,“ říká Jaroslav Komárek.

V Jeseníkách si vychovávají lavinového psa

Před stanicí se setkáváme s mladou border kolií, z níž záchranář David Spiller vychovává lavinového psa. „Výcvik trvá přinejmenším rok a půl. Probíhá od štěňátka. Psa se pokoušíme zaujmout hračkou, a tu pak dáme figurantovi. Lidé si mylně myslí, že pes hledá osobu, ale ve skutečnosti hledá právě hračku, na niž je fixovaný,“ vysvětluje chovatel fenky.

David Spiller cvičí fenku border kolie

Jaroslav Komárek nám pak na stanici ukazuje obsah záchranné skříně, ve které je kromě horolezeckých pomůcek uložen i záchranářský vak pod vrtulník sloužící pro transport raněných. Dále náčiní pomáhající při evakuaci cestujících uvízlých na lanovce.

Do terénu na čtyřkolce, na skútru a na lyžích

Navštěvujeme ošetřovnu i garáž, kde stojí připraveny dvoje sáně, které se dají zapřáhnout za skútr anebo jednu ze dvou terénních čtyřkolek opatřených pásy pro jízdu ve sněhu. S tou míříme kolem sjezdovky středem běžecké trasy směrem ke Vřesové studánce a ještě výš na hřeben, kudy vede cesta k Šeráku. Všímáme si v krásném počasí rozhledů do krajiny i stop ve sněhu. Setkáváme se s běžkaři jedoucími k vrcholu Pradědu.

Na co při cestě za zimními radovánkami nezapomenout

Bavíme se i o tom, jak by se měli milovníci zimních sportů do hor vybavit? „Co se sjezdového lyžování týče, helma by měla být samozřejmostí. Doporučil bych ochranné brýle a alespoň dětem páteřní vestu. Běžkaři by měli myslet na možné změny počasí a podle toho přizpůsobit svoje oblečení. Za slunného počasí je vhodné použít i krém s UV faktorem. Skialpinisté by měli být vybaveni lavinovým vyhledávačem, sondou a lopatou. A především by měli být návštěvníci hor informováni o současném stavu počasí a lavinového nebezpečí. Vše najdou na našich internetových stránkách www.horskasluzba.cz,“ doporučuje záchranář Jaroslav Komárek.

Jedna ze sjezdovek

Reportáž si přehrajte prostřednictvím odkazu v úvodu článku.

Červenohorské sedlo
autor: Aleš Spurný
Spustit audio