Železárny ve Štěpánově zajistily obci i umělý kopec

11. červenec 2014

Železárny ve Štěpánově mají úzkou souvislost s podnikáním známé rodiny Kleinů z Vízmberka – dnešní Loučné nad Desnou.

Kleinové se pro své potřeby výroby a stavby železnic potřebovali dostat co nejblíže k budované trati Praha – Olomouc. Koupili tedy tři statky ve Štěpánově a už roku 1844 začali stavět. Pro Štěpánov hrála nejen blízkost nově zbudované trati, ale také nedaleké železnorudné doly u Šternberka a v neposlední řadě i dostatek tvrdého dřeva v Litovelském Pomoraví.

Po zakladateli Franzovi Kleinovi byla zdejší huť pojmenována „Františkova huť“. Kleinům začala vynášet v roce 1849. Štěpánovská železárna zpracovávala železo až do roku 1913. Poté byla výroba přesměrována spíše na strojírenství. Firma zanikla ve třicátých letech a od té doby provozuje její někdejší prostory armáda.

Kleinové za dobu existence železáren vybudovali mnoho zajímavých staveb přímo v továrně i kolem ní. Nejvýznamnější jsou dochované haly a budova ředitelství přímo v továrně. Mimo areál pak stojí novogotický kostel sv. Barbory, který sloužil německy mluvícím zaměstnancům železáren. Kromě toho byla v okolí železáren postavena nová čtvrť s dělnickými domky, které se z části dochovaly do současnosti.

Pozoruhodné jsou stavby se sociálním podtextem, které firma pro své zaměstnance rovněž vybudovala – zmiňme například špitál. A železárny rovněž měnily i tvář krajiny. Zůstala po nich obrovská halda strusky, která je dodnes nejvyšším bodem obce.

Více o této zajímavé průmyslové historii vám prozradil Mirek Kobza a jeho průvodci – Mojmír Lýsek a Karel Michálek v nedělních Toulkách krajem 20. července.

autor: kbz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.