ČESKO ZEMĚ NEZNÁMÁ - PLZEŇ

23. září 2010

- takto jsme pojmenovali výpravy reportérů Českého rozhlasu ze všech regionálních studií za tím, co paměti hodno. V neděli 27.KVĚTNA se vám ze všech regionálních stanic Českého rozhlasu ozveme z Plzně. Povíme si příběh Trapistů u Dobré Vody

Mnišský řád trapistů, který u nás sídlí už několik let, je v našich poměrech pořád poněkud záhadný. Ví se, že patří k nejpřísnějším řeholím, proto se někdo domnívá, že název je odvozen od trápení. Pravda je jiná: Řád pochází z Normandie, z La Trappe a už ve středověku se odštěpil od cisterciáků, jimž vyčítal, že při svém zaslíbení Bohu a bohoslužbě se nechávají příliš zaměstnávat světskými záležitostmi. Trapisté se tedy více soustřeďují na modlitbu, bohoslužby konají minimálně osmkrát denně, první už v půl čtvrté ráno. Tím, že se sami musí na klášterním hospodářství uživit, nevyhýbají se ani těžké fyzické práci.

Logo

U nás se nově usadili (po roce 2000) v Novém Dvoře u Dobré Vody, poblíže kláštera premonstrátů v Teplé. Byli první, kdo si povšimli, v jakých bídných podmínkách žijí v Dobré Vodě Romové, kteří sem byli vymístěni do bytovek po jezeďácích. Dali jim příležitost k práci při rekonstrukci barokní části stavby a moderní dostavbě celého klášterního komplexu. Stáli u zrodu občanského sdružení Český západ, které romské komunitě pomáhá znovu se začlenit do společnosti a které podnes podporují. Přesto je klášterní soužití bratrů mnichů - asi 20 vesměs mladých mužů - hodně mlčenlivé.

Logo

Prostředí kláštera je prosté, jednoduše je zařízen i moderní klášterní kostel Panny Marie: Vysoká a dlouhá stavba, do níž denní světlo proniká nepřímo a vytváří zvláštní efekty, symbolizující světlo největší, tedy Ježíše Krista.

Představeným kláštera je bratr Samuel, Francouz, který dbá přísně nejen na klášterní řád, ale také na to, aby naši češtinu nějak nekomolil. Větné vazby si při natáčení nechával českým bratrem Prokopem velice přísně opravovat, natáčení nebylo jednoduché.

autor: Ondřej Vaculík
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.