*O*EO a *U*IE aneb Shakespeare po studentsku

11. listopad 2013

Umělecký soubor studentů Slovanského gymnázia premiéroval v červnu novou inscenaci - slavnou Shakespearovu tragédii Romeo a Julie. Od léta už proběhlo několik repríz, zatím vždy vyprodaných.

„Zájem publika nás těší. Sál Divadla na cucky, kde inscenaci uvádíme, dosud plnili především přátelé a rodinní příslušníci, nicméně vyzkoušeli jsme si s úspěchem i reakce pražského publika,“ zmiňuje účast na říjnovém festivalu v Divadle v Celetné umělecký šéf souboru, Zdeněk Vévoda.

V jeho režii se na jevišti střídají téměř dvě desítky studentů, kteří rozehrávají stovky let starý příběh. „Předvádíme divákům naši úpravu. Přejímali jsme nejrůznější inspirace a texty, až zůstalo cosi jako reader's digest, což jsme chtěli projevit i v názvu,“ vysvětluje Vévoda, proč se z titulu hry ztratily souhlásky. „Stále je to Shakespeare, i když studentský,“ dodává.

Slovanský tyátr má k adaptacím klasiky blízko už delší dobu. V roce 2003 se divadlo uvedlo Kyticí, o osm let později sesbíral soubor řadu ocenění za svou verzi Maryši, která se dodnes hraje.

Nejbližší reprízy novinky *O*EO a *U*IE mohou diváci navštívit už 18. a 19. listopadu vždy od 19:30 v olomouckém Divadle na cucky.

Více informací o souboru a inscenaci najdete na www.tyatr.cz.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.