Kutálínkova cesta zpátky

30. prosinec 2013

Český rozhlas Olomouc uvede netradiční silvestrovskou pohádku s názvem Kutálínkova cesta zpátky. Příběh Ondřeje Novotného vás zavede do hospůdky U Sluníčka, která stojí v jednom městě nedaleko řeky.

Tam, po zavírací době, potkáváme malého rumového panáčka Kutálínka, který se během večera ztratil svojí rodině. Na své strastiplné cestě zpátky na poličku se bude muset vyrovnat nejen se samotou a hlubokou hospodskou tmou nebo s tím, že na některé věci prostě sám nestačí, popasovat se ale bude muset také s nočními obyvateli hospůdky: zákeřnými a urachtanými mravenci, výherním automatem Čurbesem či s tajemným pavoukem Štístkem.

Při dobrodružstvích jej bude doprovázet dobrácký ale trochu natvrdlý Buřt, lenoch, který nakonec ale přece jen něco dokáže.

V pohádce o tom, že někdy se stačí jen rozhoupat, vystoupí známí herci olomoucké činohry – Josef Bartoň, Ivana Plíhalová, Tereza Richtrová, Lenka Kočišová, Václav Bahník a další. V roli Kutálínka se představí Tomáš David, jako Buřt se představí Lukáš Král, jako pavouk Štístko Miroslav Hruška. Režie se ujal Tomáš Soldán.

Kutálínkovu cestu zpátky si můžete naladit v úterý 31. prosince krátce po 13. hodině.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.