V hlavní roli Miroslav Hruška

12. červen 2014

Protagonistou osmého dílu dokumentárního cyklu Hlásí se Olomouc je dlouholetý člen olomoucké činohry Miroslav Hruška, který patřil na jaře roku 1994 k těm, kteří společně s režisérem Vladimírem Týřlem, redaktorem Janem Sulovským, jeho kolegou Michalem Burešem a dalšími herci začali opět křísit slovesnou tvorbu v olomouckém rozhlase.

Miroslav Hruška se narodil roku 1946 v Litoměřicích. Už za školních let začal psát básničky a projevovat se jako člověk s hereckým talentem. Pro divadlo se rozhodl na vojně v Českém Krumlově, kde začal recitovat verše. Do prvního angažmá nastoupil v Šumperku, odkud posléze přešel do divadla v Českém Těšíně. Pak následovaly dvě lákavé nabídky: do Ostravy a Olomouce. Olomouc byla rychlejší, a tak roku 1982 zakotvil právě tam. Za dvě desetiletí v olomouckém angažmá si zahrál zhruba stovku rolí. Tou první Byl Cléant v Moliérově Tartuffovi. Pak následovaly další – např. Kornel v Čapkově Matce, Mánek v Preissové Gazdině robě, Barabáš v Maltském židu Christophera Marlowa...

Několik let rovněž vedl Amatérské studio SDOS Olomouc, kde si vyzkoušel i divadelní režii. V roce 2009 Miroslav Hruška opustil olomoucké angažmá a odešel do Švandova divadla v Praze, kde působí dodnes. Po znovuobnovení olomouckého rozhlasového studia v něm natočil celou řadu četeb, povídek, i divadelních her. „Já miluju mikrofon, protože to je taková potvůrka, která všechno prozradí; prozradí náladu, nemoc, hlasovou křeč i esprit, zájem o věc, prostě všechno“ – tak se herec vyznává ze svého vztahu k rozhlasové tvorbě.

Protože kromě herectví Miroslava Hrušku provází po celý život také tvorba literární, mohli se posluchači Českého rozhlasu Olomouc zaposlouchat nejen do jeho citlivých veršů, ale rovněž do několika pořadů vánočních zamyšlení, povídek a fejetonů nazvaných např. Vánoční drobečky Miroslava Hrušky nebo Vánoční kupé Miroslava Hrušky. Tyto pořady se vysílaly na Štědrý den v podvečer a vždy se setkaly s vřelým ohlasem. Miroslav Hruška se vyznal rovněž z toho, že rád dělá pořady pro děti – natočil několikrát rozhlasového Hajaju a účinkoval rovněž v pohádkách.

Miroslav Hruška v inscenaci Šoa

Svůj vztah k olomouckému rozhlasovému studiu vyjádřil větou, která je pro všechny místní rozhlasáky povzbuzením do budoucna: „Ta Olomouc se opravdu drží, já si myslím, že to město by mělo být na to rádio docela pyšné.“

autor: sul
Spustit audio