Velký zeměpis malého světa v olomoucké premiéře

6. listopad 2012

Četba na pokračování ze vzpomínek spisovatele a scenáristy Milana Švihálka.

„Pro život každého z nás je důležité slovo touha. Kdo ji má v srdci, jakoby měl v zádech vítr a v kapse kompas, který mu může ukázat cestu i na vodách nejodlehlejších oceánů. Od chvíle, kdy jsem jako kluk běhal v roztrhaných trenýrkách po stařečkově rodné vesnici Seničce, jsem snad takový kompas v srdci měl,“ začíná svou sbírku vzpomínek nazvanou Velký zeměpis malého světa televizní a rozhlasový scenárista Milan Švihálek.

Ten se narodil 11. ledna roku 1944 v Brně, dětství a dospívání prožil na olomouckém předměstí Nové Sady a v současnosti žije v Šenově u Ostravy.

Jeho jméno je spjato s mnoha naučnými a zábavnými televizními cykly, z nichž nejproslulejší Za svědky minulosti se dočkal i své knižní podoby. Pro rozhlas připravil Milan Švihálek bezpočet místopisných pořadů a také četeb na pokračování.

Jeho literární styl charakterizuje vytříbený jazyk a touha po zachycení odvanulé chvíle. V pětidílné četbě na pokračování z Velkého zeměpisu malého světa se dotkneme jak humorných epizod, tak bolestivých míst autorova života. V úpravě a režii Michala Bureše bude číst Igor Bareš. Premiéru odvysílají Český rozhlas Olomouc i Český rozhlas Ostrava.

Na vlnách Českého rozhlasu Olomouc si ji můžete poslechnput v Počteníčku každou neděli od 25. listopadu 2012 v 16,05 hodin.

autor: Michal Bureš
Spustit audio