Kdo zabil Václava III.

9. srpen 2016

V Počteníčku ČRo Olomouc se v září vydáme po stopách 710 let staré královraždy. V premiéře bude uvedena čtyřdílná dramatizovaná historická detektivka Romana Ludvy nazvaná Krvavá pavlač. A do pátrání se budou moci zapojit i posluchači.

Iniciátorem projektu byl režisér Tomáš Soldán, který vyzval olomouckého prozaika Romana Ludvu k napsání dramatizované čtyřdílné četby na pokračování vážící se k zavraždění posledního Přemyslovce na českém trůně Václava III. Spisovatel se ale s tímto tématem setkal už dříve: „Poprvé jsem se tím zabýval před deseti dvanácti lety, kdy hudební skladatel Tomáš Hanzlík po mně chtěl napsání libreta opery. Já jsem ale napsal spíš scénář k opeře, který jsem nazval Krvavá pavlač. Ten název jsem ponechal i dnes, protože se mi líbí a protože si myslím, že jde o jakousi variaci na dané téma.“

Historické skutečnosti vraždy Václava III. jsou poměrně dost známé. Krále měl zabít durynský rytíř sloužící v jeho službách, který se jmenoval Konrád z Botenštejna. Ani to ale podle spisovatele Ludvy nemusí být pravda. „Já jsem sledoval i nějaké debaty historiků na toto téma a tam se ty názory rozcházejí. Možná vůbec o tohoto Durynka jít nemuselo. Navíc se po celou dobu neví, kdo tuto vraždu inicioval, kdo si ji případně, pokud to byl on, u něj objednal. A v případě, že to nebyl on, kdo to vlastně udělal a kdo z toho měl největší prospěch. Protože těch stran, které z toho měly prospěch, bylo několik.“

Do pátrání po vrahovi a iniciátorech vraždy se mohou zapojit i posluchači. „Představa režiséra Tomáše Soldána byla taková, že každý díl bude ústit do dvou následujících. Posluchači každého dílu budou mít možnost podle otázky, která na konci každé té části zazní, volit, jak se hlavní postavy mají zachovat. Takže druhý, třetí i čtvrtý díl vznikl ve dvou variantách,“ říká Roman Ludva.

Pamětní deska na Krvavé pavlači připomíná zabití posledního Přemyslovce na českém trůnu

V čtyřdílné dramatizované četbě na pokračování účinkují v hlavních rolích Igor Bareš, Petr Kubes, Ivana Plíhalová, Jaroslav Krejčí a další, převážně olomoučtí herci.

Krvavou pavlač uvedeme v Počteníčku Českého rozhlasu Olomouc každou zářijovou neděli. První díl si můžeme poslechnout v čtvrtého září po osmnácté hodině.

autor: sul
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka