Přijďte si poslechnout olomoucké povídky od Jaroslavy Pechové

15. září 2015

V úterý 15. září od 19.00 hodin se po prázdninové odmlce v KS ArtUm uskuteční další Večer s literaturou v rámci projektu Daruj chvilku s Českým rozhlasem Olomouc.

Za osobní účasti spisovatelky Jaroslavy Pechové budeme číst z knih Olomoucké šprýmování a Zpáteční lístek do ráje Oty Pavla.

Olomoucké šprýmování

Povídky inspirované městem, ve kterém spisovatelka žila. „Do Olomouce, která byla několik let mým domovem, se stále ráda navracím. Jezdím nejen za maminkou, ale i proto, že tu potkávám báječné lidi,“ říká Jaroslava Pechová.

Zpáteční lístek do posledního ráje Oty Pavla

Kniha je vyznáním kraji spisovatelčina dětství. Především je však vyznáním velkému člověku Otu Pavlovi. V knize spisovatelka použila úryvky z korespondence a Pavlovy tvorby.

Jaroslava Pechová pracovala řadu let jako volná novinářka. Spolupracovala s Československým rozhlasem a s Union Internationale de Marionnette. Získala novinářské ceny za publicistickou činnost, ocenění za původní rozhlasovou dramatickou tvorbu a cenu v soutěži Nejkrásnější kniha roku 1996. Řada jejích rozhlasových pohádek je součástí Zlatého fondu Českého rozhlasu.

Dospělým čtenářům věnovala povídkové knihy Úsměv prosím, Nezbedné toulky a Olomoucké šprýmování. U příležitosti sedmdesátých narozenin spisovatele Oty Pavla napsala knihu Zpáteční lístek do posledního ráje Oty Pavla, která doposud vyšla v šesti vydáních.

Olomoucké šprýmování i Zpáteční lístek do ráje Oty Pavla natočit do cyklu Počteníčko Český rozhlas Olomouc.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.