Jaroslav Samson Lenk – folková stálice, hudebník a tramp

23. červenec 2014

Kdo by neznal dnes už klasické písničky jako Amazonka (Byly krásný naše plány), Tři kříže, ale i Pohoda, Laciný víno, Už to nenapravím (Uap tada tap) a konečně dětské písničky Méďové (Brum, brum brum, o čem se zdá medvědům) a další…

Jejich společným autorem a interpretem je folkový hudebník, skladatel a textař Jaroslav Lenk, známý pod svým trampským pseudonymem Samson. Jak sám opakovaně a dobrovolně přiznává, byla to vlastně posměšná přezdívka, kterou jako patnáctiletý jinoch získal na internátě: setkání pubescenta Jaroslava s tehdejším pivem značky Samson skončilo vítězstvím moku v poměru 15:0. (Samsonův bratr Jiří má, ač díky příznivějšímu skóre, zase přiřčenu přezdívku Budvárek)

„Nutno podotknouti, že posledních pět let pivo nepiju vůbec. Roste z toho teřich, takže piju vínečko,“ dodává Jaroslav Samson Lenk dnes s úsměvem při vzpomínkách na čas her, veselých dobrodružství a malin nezralých.

Samson se původně učil truhlářem, ale už v oněch učňovských dobách se paralelně věnoval sám či v různých uskupeních muzice, potažmo výletům s kamarády a trampingu, chceme-li čundrování.

Jeho spolupráce s kolegy Ladislavem „Huberťákem“ Kučerou a Jaromír „Šroubem“ Vondrou v triu Hop Trop trvá už od roku 1980 a pánové stále objíždějí celou zemi a dělají radost nejen milovníkům přírody, kamarádství, trampingu a lásek – těch šťastných, i těch, o kterých se asi zpívá chlapům líp.

Se skupinou Máci slavil Samson nemalé úspěchy na původních legendárních festivalech Porta a mnozí jejich fanoušci dodnes chrání nahrávky, obzvláště na starých dobrých vinylových deskách jako oko v hlavě.

Logo

V devadesátých letech 20. století potěšilo výborně sehrané a sympatie vyzařující sdružení Samson a jeho parta. Do ní kromě Jaroslava patří kytarista Jiříček „Šprcka“ Šneberk (coby výtečný instrumentalista ovšem vyhledávaný i mnohými hardrockovými muzikanty), Janička Šneberková, zpěvačka a klávesista a také bubeník Radek R.Götz a zmiňovaný rodinný příslušník baskytarista Jiří „Budvárek“ Lenk.

Neopomenutelným seskupením je pak jistě i trojice sama sebe leckdy označující za „psychiaTRIO“ Redl, Samson, Janoušek a také jejich éterem prověřené písně jako Kdepak jsou, Spánembohem zvostávejte anebo Naděje a touhy či Sto barevných slov.

Mimo jiné i o společném literárním projektu s názvem My tři a já, v němž všichni tři hudebníci popisují své společné zážitky z cestování po celé planetě a také o Samsonově vztahu k Hané a olomouckému kraji vůbec byla řeč v rozhlasovém povídání s folkařem, kamarádem a dobrým člověkem Jaroslavem Lenkem ve Větrníku v pátek 25. července.

autor: Bořek Volný
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.