Pomáhat má smysl. Všude na světě

Umí naslouchat, umí si s lidmi povídat, zvolit vhodná témata. Sociální pracovnice a kaplanka z Fakultní nemocnice v Olomouci Jana Březinová.

Studovala na Vyšší odborné škole sociální Caritas a následně na Cyrilometodějské teologické fakultě Univerzity Palackého a Filozofické fakultě Ostravské univerzity. Její první zaměstnání ji zavedlo do olomoucké Charity, kde se věnovala Romům, byla vedoucí Střediska Khamoro pro etnické menšiny.

Ráda vzpomíná na skvělý kolektiv i třeba na romskou rodinu, které před lety pomohla s půjčkou na domeček, který si stále zvelebují. Říká: „Mezi Romy najdete hodně dobrých příběhů, jen se o nich nepíše.“

Loni strávila Jana Březinová téměř tři měsíce v ugandské vesnici, kde učila děti anglicky. Okouzlila ji tamní příroda, přátelští lidé i atmosféra. „Málo opravdu může být někdy více,“ konstatuje, když vzpomene na skromný život místních obyvatel.

Nedávno přijala nabídku svého kamaráda kněze a stala se jedním z kaplanů v olomoucké Fakultní nemocnici. Stala se jakýmsi mezibodem mezi pacientem, jeho rodinou a lékaři. Snaží se odhadnout chvíle, kdy nemocný chce, nebo potřebuje vedle sebe někoho mít.

Chytit ho za ruku, dostat odpovědi na své otázky, poslouchat. „Náročná, ale krásná a smysluplná práce.“

autor: voj
Spustit audio