Je důležité vědět, kdo jsme a kam jdeme

Co všechno obnáší starat se o provoz jeskyní, jaká tajemství či překvapení dokáží takové prostory nabízet a co to je, být jeskyňářem nejen profesí, ale i srdcem?

Barbora Šimečková je už celá léta neodmyslitelně spjata jak se speleologií obecně, tak konkrétně se Zbrašovskými aragonitovými jeskyněmi. Jednak profesně jakožto jejich správkyně, ale hlavně srdcem, jako člověk.

„A takto nastavení jeskyňáři se pak snaží proniknout do tajemství nezpřístupněných prostor, aby střípkem něčeho nového přispěli k poznání unikátního kousku země zvaného v našem případě Hranický kras,“ uvažuje Barbora.

„Mým osobním cílem je vychovat k tomuto pohledu následovníky, pomoci jim uvědomit si souvislosti a nalézt to pravé místo v dnešních širokých možnostech našeho oboru. Opakovaně se při tom ale přesvědčuju, že kvalitní výkon profese je zásadní měrou ovlivněn také opravdu lidským ukotvením a nastavením v životě, tedy hlavně vědomím toho, kdo jsme a kam jdeme,“ dodává.

O jeskyních (do nichž se už brzy zase naplno začnou vypravovat turisté), o vyhledávaných uměleckých výstavách a setkáních mezi keříčky aragonitu a v sousedství gejzírového stalagmitu a dokonce i o sborovém zpěvu či tolik žádoucí harmonii v životě i ve zpěvu.

Také o tom poslouchejte povídání s Barborou Šimečkovou, jeskyňářkou, sbormistryní, milou a vstřícnou společnicí, hranickou patriotkou.

autor: Bořek Volný
Spustit audio