Proč muselo zemřít osmatřicet javoříčských mužů?

Dne 5. května 1945 nacisté zastřelili v obci Javoříčko osm a třicet mužů. Nejmladšímu bylo patnáct, nejstaršímu sedmdesát čtyři let. Proč? Ptáme se přesně sedmdesát let.

Pátrat v archivech se vydal spisovatel a publicista Břetislav Ditrych. Využil především nově přístupné archivy STB. Porovnával výpovědi, hledal fotografie, mluvil s dosud žijícími pamětníky. I s historiky a publicisty, kteří se tématu věnovali před ním. Jednoznačnou odpověď ale nenašel.

Všechny své kroky si zaznamenal a vy se můžete k tragickým událostem vrátit v jeho knize „Proč Javoříčko?“, která vyšla před pár týdny.

Břetislav Ditrych dal dohromady obrázek událostí od začátku dubna 1945 do konce války. Zaměřil se na zavraždění hajného Švece, zastřelení Hildy Viktorové a jejích dvou dětí a také na smrt Václava Dostála a dvou vlasovců. A samozřejmě studoval pečlivě i partyzánské hnutí na celém Bouzovsku.

Co bylo spouštěčem událostí?

Proč nacisté vypálili Javoříčko až tolik dnů po všech výše zmíněných tragických událostech? Hrála roli žárlivost, zloba, pocit ukřivdění nebo moci, alkohol?

V Javoříčku zůstalo po 5. květnu 1945 stát jen pár budov, mezi nimi i škola, kde si aktuálně můžete prohlédnout výstavu k sedmdesátému výročí vypálení vesnice. Podívat se do tváří místních obyvatel a téměř všech zavražděných mužů. Fotky najdete i v knize „Proč Javoříčko?“. Je to už desítky let, přesto při jejich prohlížení a při čtení mrazí v zádech.

Břetislav Ditrych se do historie vrací často a rád. Zajímá se o letectví, o slavné rodáky z Polabí – kraje, odkud pochází, o Francii. Píše ale také poezii. Vystudoval ekonomii, přesto rád tráví volný čas v archivech, knihovnách a antikvariátech. Jeho další kniha bude o Miroslavě Frištenské, manželce Gustava Frištenského, rodačce z Litovle.

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.