Pomáhám chrtům v nouzi, říká Martina Aulehlová

Průměrný věk chrta je až třináct let. V Irsku chrti žijí jen tři až čtyři roky. Jsou tam jen pouhou komoditou, jen spotřebním zbožím, které se po využití zlikviduje, v lepším případě vyhodí. V závodech už totiž nejsou výkonní. Tato skutečnost se ročně týká desetitisíců chrtů plemen greyhound a lurcher.

Naštěstí jsou tady lidé z neziskové organizace Chrti v nouzi, kteří se snaží dát chrtům novou šanci na život. A jak to vlastně všechno začalo?

Jak říká Martina Aulehlová: „Příběh každého z nás začal tím, že jsme adoptovali dlouhonohé chrtí stvoření v nouzi, často také v ohrožení života. Tento projekt založila Lucie Poučová, která byla šokovaná konkrétními příběhy chrtů a nelidským chováním jejich majitelů, které zažila v Irsku na vlastní oči. Cílem je pomoci dalším chrtům, kteří v zemích svého původu, v Irsku a Španělsku, na domov a lásku člověka teprve čekají. A my se snažíme proměňovat jejich šance v realitu.“

Proč se vlastně chrti v Irsku dožívají jen tak krátkého věku

Nemyslete si, že je trápí nějaké nemoci, právě naopak, irskou krev lze považovat za vysoce kvalitní světovou špičku. To, co je trápí, jsou lidé, potažmo postoj většinovéspolečnosti k těmto psím šlechticům.

Chrti, kteří byli zachráněni neziskovou organizací Chrti v nouzi

Dle legislativy jsou totiž bohužel v Irsku postaveni na roveň hospodářským zvířatům. A v okamžiku, kdy přestanou vyhrávat dostihy, a nejsou ani shledání vhodnými pro chov, jsou nepotřební a majitel je už nechce.

Jejich konce bývají velmi smutné. Někteří umírají v likvidačních zařízeních zvaných dog pound. Zde mají vyhrazeno pět dnů života, pokud jsou nalezeni. Pokud psa do tohoto zařízení odevzdá jeho majitel, může být utracen bezprostředně bez nároku na čekací lhůtu.

Jiní se ocitnou na pořadníku čekatelů jednoho z mála útulků, které pro ně ale v rámci Irska prakticky nemají umístění. A protože pořadník je velmi dlouhý, ztratí někteří majitelé již v průběhu čekání trpělivost a psi jsou odstraněni.

„Adopce“

Slovo, které známe v mnoha různých souvislostech. Adopce je také mezinárodní odpovědí na krátkověkost a smutné oči chrtů. Lidé z organizace Chrti v nouzi se snaží pro chrtí vysloužilce z Irska hledat domovy, ukazují lidem, jak úžasnými společníky chrti jsou a každého zájemce o adopci připravují na život s tímto dlouhonohým stvořením.

Martina Aulehlová říká: „Víme, že odpovědi je nezbytné hledat především v dotyčných zemích. A věříme, že časem se to povede. I tamní lidé pomalinku začínají chápat a změny se začínají zvolna dít. Ale tak jako strom nevyroste přes noc, změny v myšlení a nastavení společnosti se dějí pomalu. Někdy to trvá celé generace. A mnohdy je nutný impulz zvenčí. Nechceme, aby tisíce greyhoundů umíralo jen proto, že systém je špatně nastaven. Chceme jim pomoci, protože sami se bránit neumějí.“

Martina Aulehlová
autor: zos
Spustit audio