Zachránila člověka. Jana Balcárková má pomáhání v genech

Troufli byste si jít zachránit člověka z auta, které reálně hrozí vznícením? Zvládli byste starost s nemocí svého dítěte přetavit v činorodou pomoc nejen jemu, ale i dalším potřebným? Jana Balcárková z Klopiny je důkazem, že „obyčejná“ lidská statečnost a odhodlání naštěstí existují.

Psali o ní svého času coby o zachránkyni mladého života, který měl mírně řečeno na mále. Nic menšího. A mladý sportovec z Libiny, kterého v červenci 2016 po cestě z Červenky do Králové vytáhla z havarovaného vozu, jí pak o Vánocích, ještě s jizvami ve tvářích, dojatě děkoval s kyticí.

Ovocnářka Jana Balcárková jela tehdy brzy ráno v červenci do zaměstnání – do sadů v Králové. Naštěstí. Její počínání pak nejen profesionální záchranáři po zásluze ocenili.

Je to dávno, ale…

„Mnohem radši ale samozřejmě pomáhám dlouhodobě spolu s kolegyněmi a hlavně našimi zvířecími pomocníky v neziskovce Pro dotyk, která v Lesnici působí v oblasti zooterapie. Koně, psi i kočky mají jedinečné schopnosti využitelné v terapii klientů s rozličnými postiženími,“ říká Jana Balcárková.

Hipoterapie, přesněji hiporehabilitace a canisterapie či felinoterapie je to, nač se ve spolku Pro dotyk specializují. A mají napilno. Jak s výjezdy do léčeben a nemocnic, tak i s klienty jezdícími za nimi do Lesnice.

„To červencové ráno na silnici Červenka – Králová mi dnes přijde malinko vzdálené či mlhavé a jako by se to týkalo kohosi jiného; mám už lehký odstup,“ přemýšlí blondýnka Jana. Na druhou stranu ovšem zná dobře i pocit „příliš živého“ déjà vu, když třeba sleduje cvičný zásah hasičů anebo někdy ucítí hoření a kouř. To se pak vzpomínky na její vlastní zážitek vrátí.

Gentleman na Sušence

Jana Balcárková ví naprosto přesně, co je na zooterapii přínosné. Její syn Jakub Balcárek ale zase ví, jak se má chovat gentleman a co je to fair play. Kvůli vrozenému onemocnění svalů to ale vůbec nemá lehké. On ani jeho rodina. I proto je tak důležité plnit si své sny.

Kubík se třeba v roce 2014 jako jediný handicapovaný jezdec zapojil do distančního závodu na hřbetě kobylky Sušenky. A pravda o tom, že občas vážně není důležité vyhrát, se naplnila doslova.

Ale i geny po mamince Janě zřejmě spolehlivě fungují: když totiž ve vytrvalostním závodě potřebovala pomoct druhá účastnice, ani Jakub prý nezaváhal.

autor: Bořek Volný
Spustit audio