A vítězkou je …Blanka Prudilová!

Být správně naladěn, chytit se výzvy a pak mít velkou dávku talentu, pohotovosti i sebevědomí – to se jí vyplatilo. Velkou hlasovou a rozhlasovou soutěž Hlas Dvojky nedávno na celé čáře vyhrála Blanka Prudilová z Lipníka nad Bečvou.

Díky její někdejší práci na radnici v Lipníku ji možná zná řada krajanů. Jiní ji poznali třeba jako talentovanou zpěvačku a autorku v kapelách Pupkáči a eMBéčka. No a teď dělá regionu a vlastně i anketě Hlas Dvojky velkou čest coby moderátorka Nočního mikrofóra.

Rodinné štěstí

Skalní fanda folku či country si snad vybaví píseň téhož názvu. Ten se ovšem trefně dá použít i jako popis rozpoložení, v němž teď Blanka Prudilová a další „eMBéčka“ setrvávají: řeč je o rodinné folkové kapele, pro niž Blanka píše většinu repertoáru, nezřídka oceňovaného na festivalech. Jde tu o rodinný podnik a spolupráci vskutku ryzího střihu – celé kapela je vlastně totiž „Prudilovic“. A moc jí to tak i sluší.

Krkonošská pohádka

„Původně pocházím z Vrchlabí. Pak mě životní cesty zavedly na pedagogická studia do Hradce Králové a k setkání s prvním manželem, který je byl z Olomouce. Následovala trocha přemisťování po republice a konečně pak usazení v Lipníku,“ líčí Blanka. „Učila jsem krátce v Olšanech u Prostějova. V Lipníku ale ve školství nebylo místo, a tak jsem pak nadlouho zakotvila v kultuře na radnici,“ dodává.

Taky pěkná práce, no ne?

„Byla jsem zrovna bez zaměstnání a cestovala na jedno výběrové řízení, když tu slyším z Českého rozhlasu anonci na soutěž Hlas Dvojky. Natočila jsem hned záznam – ukázku, fejeton, konkrétně o jednom svém výletu do Kostelce na Hané, a poslala do Hlasu. Byl březen. Pak se nějakou dobu nic nedělo…“ vzpomíná dnešní moderátorka Dvojky.

Po čase ale přece z Rozhlasu z Vinohrad zavolali. A to vlastně znamenalo i postup do semifinále soutěže Hlas Dvojky. To proběhlo na jaře. Následoval postup do úplného finále Hlasu a …absolutní vítězství pro Blanku Prudilovou – v hodnocení poroty, ale zároveň i v anketě posluchačské. A hlavně nabídka současné práce pro Dvojku Českého rozhlasu.

Noční hosté

„Od konce srpna 2016 tedy dvakrát do měsíce si teď tedy zvu vzácné hosty do pořadu Noční mikroforum na Dvojce, natáčené ovšem u vás v olomouckém rozhlase,“ může být s výsledkem své rozhlasové cesty spokojena Blanka.

Jejími hosty jsou pochopitelně začasté i naši krajané. „Jejím časem“ je tedy aktuálně pondělní večerní hodinka od půl jedenácté do půl dvanácté jednou za čtrnáct dnů v Nočním mikroforu Českého rozhlasu Dvojka.

autor: Bořek Volný
Spustit audio