Bez fotbalu být nemůžu, říká odvolaný kouč Sigmy Kalvoda

Leoš Kalvoda patří do zlaté líhně olomouckých fotbalových trenérů. Byl úspěšný už jako hráč, nakoukl i do reprezentace, po ukončení kariéry usedl na lavičku a dostal šanci učit se u nejlepšího, když začal jako asistent v Sigmě u Karla Brücknera.

„Vždycky říkal, že ani asistenty nepotřebuje, ale když to musí být,“ vzpomíná dnes na stále aktivní trenérskou legendu Kalvoda.

„Vždycky se vyžíval v herních variantách, signálech. Měl obrovské množství nápadů, byla to velká škola,“ dodává.

Jako aktivní fotbalista si hodně užil i cesty do zahraničí. „Před revolucí jsme letěli na turnaj do Malajsie, to bylo něco neuvěřitelného. Dnes už je to běžné, ale před revolucí malý zázrak. Kupovali jsme elektroniku, ale i fotbalově jsme dopadli dobře,“ usmál se Leoš.

Ani na začátku 90. let ale nebylo cestování úplně jednoduché. „Hrál jsem v Rakousku na malém městečku. Chtěli po mě kromě potravinářských specialit i hnědě kanady. Kvůli nim mě jednou celníci na hranicích vyhmátli a platil jsem dokonce pokutu,“ přiznal Kalvoda.

Jako trenér prožil výborné chvíle v Sigmě, potom postup v Holici, má slovenský titul se Žilinou, do nejvyšší soutěže přivedl Znojmo a loni se mu to samé povedlo se Sigmou. Podzim ale pro něj byl kratší. „Už se k odchodu nechci vracet, ale fotbal mě pořád baví,“ uzavřel Kalvoda.

Spustit audio