Bílá místa na světě ještě jsou, říká geoinformatik Jiří Pánek

Celá Země je zmapovaná satelitními, respektive leteckými snímky, takže víme, kde je cesta, les, město nebo třeba poušť. Ale už nevíme, že v lese jsou skryté stavby nebo jaké domy jsou postavené v konkrétní vesnici. Chybí informační podklad. „A nejméně zmapovaných míst je v oceánech, tam nevíme vůbec, kde co je,“ dodává vystudovaný geoinformatik, který působí na Katedře rozvojových studií Univerzity Palackého.

Patří mezi organizátory prvního olomouckého mapathonu, na kterém se tvořily mapy pro Lékaře bez hranic. Mapuje se přes internet na základě satelitních snímků, což se dá klidně dělat v obýváku. V Olomouci se konkrétně zpracovávala oblast západního Čadu, kde lékaři bojují s podvýživou.

Zaznamenávaly se důležité informace – kde jsou vesnice, kudy vedou cesty, tím se lékařům zjednoduší a urychlí jejich práce. „Tohle byla naše první zkušenost. Chtěli bychom, aby se z toho stala tradice. Olomouc má tu výhodu, že je tady katedra rozvojových studií, geoinformatiky, geografie, studuje se tu humanitární práce. Kombinace několika oborů, které se prolínají, je unikátní,“ říká Jiří Pánek.

Slyšeli jste někdy o pocitové mapě? Zobrazují se na ni subjektivní nebo emoční místa ve městě. Třeba ta, kde je vám dobře nebo kde se bojíte. „Jsou to pocitové informace, každý to vidí jinak, ale když nám odpoví třeba tisíc lidí, tak už ty výsledky jsou nějakým způsobem reprezentativní. A město s nimi může dále pracovat. Zjistí, které oblasti jsou problémové, kde je potřeba řešit bezpečnost nebo které naopak bezpečné, kde lidé tráví volný čas, na které jsou hrdí,“ vysvětluje Jiří Pánek.

Klasickou turistickou mapu s sebou nikdy nevozí. „Všude jezdím s mobilním telefonem. Nerad tisknu na papír. Vím, že nemusím mít signál nebo se mi může vybít baterka. Snažím se orientovat bez mapy, když to jde a mobil vytahuju jen v případě nouze.“ Vyvinutou paměť nemá, ale má profesionální deformaci. Když vidí špatnou mapu, tak to s ním trhne.

„Dobrá mapa musí mít správný název, legendu, měřítko a tiráž (kdo ji vyrobil a ve kterém roce). Tak nás to učil profesor Voženílek v kartografii,“ usmívá se při vzpomínce Jiří Pánek.

autor: voj
Spustit audio