Být úspěšný v podnikání, cestovat a vydělávat slušné peníze ke štěstí nestačí, říká Pavel Vahala

Pavel Vahala z Týna nad Bečvou je zakladatelem firmy vyrábějící směsi koření pro masokombináty. Dá se říct, že pokračuje v rodinné tradici. U jejího zrodu stál Vahalův dědeček Rudolf, za první republiky nejznámější řezník v širokém okolí Hustopečí nad Bečvou. Právě na tamním zámku sídlí malé řeznické muzeum, které připomíná vývoj řemesla. „Myslím si, že by na mne, ale i na ostatní potomky, mé strýce a bratrance, kteří také podnikají v oboru, byl hrdý,“ věří vnuk Pavel.

„Mým rodinným původem je řezničina a zpracování masa. Sám jsem původně vystudoval střední průmyslovou školu, stal jsem se řezníkem s maturitou. Na vysoké, na veterině, jsem absolvoval obor hygiena potravin,“ říká o sobě Pavel Vahala. „Když jsem se rozhodoval kam dál, lákal mě obchod a taky jsem vnímal určité mezery v servisu pro řezníky a zpracovatele masa. Tehdy se začínalo s aditivy, s kořením. Po všem byl hlad a já vycítil šanci. Založil jsem firmu, která poskytovala servis právě řezníkům a uzenářům. Začínal jsem po studiích a bez koruny v pronajaté garáži,“ dodává ke svým podnikatelským začátkům.

První koření nakupoval Pavel Vahala přes prostředníky, od roku 1997 už přímo v zemích původu. Obchodní cesty ho zavedly do mnoha exotických zemí, viděl na vlastní oči, v jakých podmínkách se koření pěstuje. „Začal jsem do tajů koření pronikat tak nějak do hloubky. Třeba takový pepř a jeho barevné varianty. To nejsou různé rostliny. Jde o jednu liánu, podobnou rybízu. Jen se plody sklízejí v různých fázích,“ vysvětluje Vahala. Právě nejznámější černý pepř překvapil nejvíce: „Jeho pěstování a zpracování tehdy pro mě bylo velkou neznámou. Vzpomínám třeba, jak se ve Vietnamu sušil přímo na letištní ploše. Když přistávalo letadlo, musely se plachty s pepřem shrnout, schovat.“

Čtěte také

Na obchodních cestách tráví Pavel Vahala stále hodně času. Jednak na nákupech a pak také na kontrolách poboček, které má jeho firma v několika zemích. Podíval se do Vietnamu, Indie, na Dálný východ, do Ameriky i Afriky. Často létá do zemí bývalého Sovětského svazu. Třeba na Ukrajinu, kterou si oblíbil. „Ze začátku to bylo vzrušující, pro někoho to i dnes vypadá exoticky. Ale my jsme z té země viděli často jen letiště, hotel, farmu, masokombinát. Ale teď když to jde, třeba v Indii, týden věnujeme práci a pak si dva dny vyčleníme, abychom zemi poznali jako běžní turisté,“ komentuje Vahala.

V oboru podniká už 25 let. Za tu dobu se naučil hodně, včetně toho, že občas je třeba odpočívat, vysadit. Nejraději Pavel Vahala odpočívá při cestách za lovem divoké zvěře, kde si, jak sám říká, nejlépe vyčistí hlavu. Co nejvíc času se snaží trávit s rodinou a se svým nejmladším synem Sašou. „Mé dvě starší děti jsou už vlastně dospělé. Studují v zahraničí marketing módy. Že by pokračovali v rodinné tradici, to zatím nevypadá. Dcera i syn se věnují modelingu. Ale to se ještě všechno může změnit,“ dodává s úsměvem.

autor: zem
Spustit audio