Chlapi z Náměště na Hané bývali velcí parádníci

„Nosívali krojové kalhoty červenice tak upnuté, že si v nich nemohli ani kleknout v kostele,“ vzpomínají manželé Pavel a Vlaďka Zlámalovi, zdravé jádro cimbálové muziky Šumica, která v Náměšti na Hané slaví 32 let.

S hudbou a zpěvem začínali ještě v době existence Závodního klubu Sigmy Lutín. On hrál na kytaru, ona zpívala a byla z toho láska jako hrom. Muzice už tehdy věnovali veškerý volný čas, i když to v minulém režimu vůbec nebylo jednoduché.

Taková kapela, když chtěla vystupovat s populární hudbou, musela nejprve projít tvrdou cenzurou na tak zvaných přehrávkách. Jejich repertoár musel striktně dodržovat pravidla, například, aby byla jedna třetina hudby z domácí produkce, druhá třetina z produkce socialistických zemí a poslední třetina mohla tvořit výběr písní ze zemí kapitalistických. Ale pozor, pouze s českým textem. Třeba švédská ABBA byla „přebásněna“ do češtiny na mnoho až neuvěřitelných způsobů.

Pavel Zlámal je nejen skvělý muzikant, ale i šikovná švadlenka

Šumica

Tanečníci z folklorního souboru v Náměšti na Hané potřebovali muziku. A tak vzal Pavel Zlámal klarinet a Vlaďka se začala učit texty hanáckých písní. Tehdy vznikla cimbálová muzika Šumica.

Tehdy se dělalo vše na koleně. Jak Vlaďka a Pavel Zlámalovi vzpomínají, sami rozepisovali noty, sami si šili kroje. Krajkový límec pro Vlaďku byl Pavlovou specialitou, sám jej ušil a šestimetrovou krajku na „krágl“ máčel v čaji, aby měl správnou barvu. Rukávce byly nabírané, nikoliv štípané a mužské kalhoty červenice musely být pořádně upnuté!

S hanáckými písněmi se nedá prorazit!

Dnes hraje Šumica ve složení šesti lidí, doma i v zahraničí. Ale všichni jsou trochu smutní. Hanáčtina je prý pomalu, ale jistě na ústupu a obávají se, že hanácké písničky za pár let už nikdo nebude znát. Děti znají hanáčtinu stále méně a méně. Šumnica, ale natočila CD a vydala zpěvník hanáckých písniček, které se distribuovaly do některých škol k použití v hudební výchově.

Šumica

Přesto u hanácké muziky Šumica zůstává. Jsou to totiž velcí nadšenci a všichni ze souboru svorně říkají, že práce pro takový hudební soubor člověku hodně bere, ale ještě více dává.

Poslechněte si, prostřednictvím odkazu na začátku článku, vyznání manželů Zlámalových z cimbálové muziky Šumica, které s nimi ve Větrníku Českého rozhlasu Olomouc natočila Zora Ježková.

autor: zos
Spustit audio