Chtěl bych jednou být profesionálním hráčem, říká Go Baron Lukáš Podpěra

Nejstarší a nejdokonalejší deskovou hru na světě mu jako malému klukovi ukázal tatínek. Netrvalo dlouho, než ho začal porážet. Go se stalo součástí jeho každodenního života.

Go pochází z Číny, kde se začalo hrát před čtyřmi tisíci lety, odtud se rozšířilo do Japonska. Hrálo se na císařském dvoře, samurajové ho brali jako jakousi přípravu vojenských strategií.

Japonci dlouhou dobu patřili mezi nejlepší hráče, před patnácti lety ale začali dominovat Korejci a v poslední době jsou nejlepší Číňani. „V podstatě nás všechny umlátí svým počtem, je jich prostě hodně,“ říká Lukáš Podpěra.

Dá se hrou go uživit?

„V Evropě je to zatím obtížné, i když se tomu přibližujeme. Před dvěma třemi lety v Evropě vznikl profesionální systém, takže máme už pár profíků. V Asii to samozřejmě není problém. Hlavně v Japonsku, Číně, Korei a na Taiwanu profíci vyhrávají milionové sumy. A ti, kteří neprorazí, se stanou go trenéry nebo učiteli a o živobytí nemají starost,“ říká Lukáš.

Asijská desková hra Go

Lukáš Podpěra pochází z Prahy, v Olomouci studuje čínštinu na Univerzitě Palackého. Jde vlastně tak trochu v rodinných stopách, jeho tatínek má cestovní kancelář, která se zaměřuje na zájezdy do Číny, východní a jihovýchodní Asie.

Svou roli při výběru studijního oboru samozřejmě sehrálo taky go. Díky svým výborným herním výsledkům žil už před nástupem na univerzitu půl roku v Číně. V devatenácti letech studoval v go škole společně s malými dětmi, které nastupují do této školy třeba v předškolním věku.

„Můj sen je stát se profesionálním hráčem,“ říká jedenadvacetiletý Lukáš Podpěra. Taky by chtěl vyhrát mistrovství Evropy nebo evropský grand slam.

autor: voj
Spustit audio