Cvičenky ze Žulové se mezi sportovci v Helsinkách neztratily

Libuše Hrubá, Zdeňka Škrabálková a Eluška Matalová ze Žulové reprezentovaly o prázdninách Českou republiku na 15. Gymnaestrádě v Helsinkách!

Vystupovalo tam 25 tisíc cvičenců ze 49 národních výprav! Naše cvičenky reprezentovaly skladbou Nádherný svět nejen Žulovou, ale celý jesenický okres.

Co to vlastně Gymnaestráda je?

Představte si naše bývalé spartakiády, ale v mezinárodním měřítku. Světové gymnaestrády pořádá mezinárodní gymnastická federace jednou za čtyři roky v různých městech Evropy.

Jsou oslavou pohybu pro cvičence různých věkových kategorií. A cvičenci z České republiky se jí zúčastňují pravidelně od roku 1991, kdy se uskutečnila 9. Světová gymnaestráda v Amsterdamu.

Co myslíte? Užívalo si 25 tisíc cvičenců na jednom místě luxus finského ubytování?

„Luxus to nebyl, ale byla to velká legrace! Ubytování bylo už tradičně ve školách ve spacáku a na lehátku. Nechtěli nám dovolit ani židličky, na které bychom si daly věci, ale nakonec jsme si je vyprosily. Snídaně jsme měli v místě ubytování a obědy pak v centru WG v areálu výstaviště The Messukeskus Expo and Convention Centre. Dodnes nechápu, jak se nás tam těch 25 tisíc lidí zvládlo průběžně najíst!“ popsala své zážitky Libuše Hrubá, cvičitelka a předsedkyně odboru organizace Sport pro všechny v TJ Sokol Žulová.

Do našeho studia přišly cvičenky ze Žulové oblečeny v tradičních vycházkových úborech, které k této příležitosti dostaly všechny výpravy. A předvedly je v plné parádě na slavnostním zahajovacím ceremoniálu, kde všechny výpravy nastoupí postupně na stadion právě ve svém oficiálním oblečení. Jak obrovský to byl pro cvičenky ze Žulové zážitek?

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.