Dělám, co mě baví, říká Katka Dobisiková

Viděli jste někdy v akci balonkové klauny? Vystupují na nejrůznějších místech, baví velké i malé a z balonků dokáží vyrobit úplně všechno – od zvířátek, květin, přes čepice a koruny až po motorky a auta.

Balonková klaunka Katka projela letos o prázdninách se svým přítelem Honzou pořádný kus Evropy – a všude měli úspěch. V centru Londýna i na portugalské pláži.

To ovšem není zdaleka jediná (a hlavní) věc, které se Katka věnuje. Rodačka z Výklek studovala několik let na Univerzitě Palackého rozvojová studia. Před odevzdáním bakalářské práce se ale rozhodla ze školy odejít a dělat si věci po svém. Prostě zjistila, že školu nepotřebuje.

Vyrazila do Španělska a odtud do Etiopie, kde učila holky hrát badminton. „Neměly na to ale moc času, protože musely doma pomáhat. Pracovaly a kluci seděli na zídkách a houpali nohama. Tak to tam prostě chodí,“ vzpomíná Katka.

Věnuje se Fair tradu – spravedlivému obchodu, který dává možnost lidem z Afriky, Asie a Latinské Ameriky možnost uživit se vlastní prací za důstojných podmínek. A také začala s přítelem vyrábět vinylové hodiny. Sbírají a kupují staré desky a vytvářejí naprosto originální kousky.

Ty nejcennější desky si samozřejmě nechávají, doma mají čtyři gramofony a Katka věří, že minimálně jeden zprovozní, aby si na něm mohla pouštět své oblíbené pohádky.

autor: voj
Spustit audio