Dělat politickou satiru je náročné, říká kreslíř Štěpán Mareš

Kreslíř a karikaturista Štěpán Mareš se v Olomouci neobjevil náhodou. Na konci března se účastnil vernisáže své výstavy v Ateliéru Kateřiny Dostálové na Žerotínově náměstí v centru města.

Až do 31. května zde můžete vidět jeho kresby, karikatury, politickou satiru, portréty nebo stránky z komiksového příběhu, který připravuje se spisovatelem Ondřejem Neffem. Jmenuje se Dívka s tváří mramoru a jedná se o hororově-detektivní příběh.

„Ondřeje si velmi vážím a jsem moc rád, že napsal scénář, který je nadčasový a nepolitický. Vzhledem k tomu, že jsem velmi časově vytížený, jsem ho ale ještě nestačil dokončit,“ uvedl Štěpán Mareš.

Ten se proslavil hlavně jako spoluautor kultovního komiksu Zelený Raoul, který vychází už více jak dvě desítky let a za tu dobu proslul zejména osobitým humorem na adresu veřejně známých lidí. Některé díly, věnované například českým politikům, se staly i předmětem soudních sporů.

„Na to, co říkají politikové, lze reagovat hned. Když sleduji, jak se chovají, hned mě napadají různé komentáře či glosy. Z kreslířského hlediska jim proto děkuji za to, že jsou,“ říká s úsměvem Mareš.

Štěpán Mareš si dále myslí, že cenzura v karikatuře neexistuje. „Média u nás karikaturistům příliš prostoru nedávají. Přitom, když přijedete do Francie nebo do Německa a otevřete noviny, všude jsou vtipy nebo karikatury. Nevím, čím to je, ale doufám, že se to v České republice zlepší!“

autor: cho
Spustit audio