Dobrý kraj je ten, kde nenarazíte na billboard, říká geolog Václav Cílek

Během letošního jara a léta navštívil sto podzemních památek. „Znovuobjevil jsem si pro sebe některé části naší republiky. A nejvíc fascinující mi přišel kraj břidlice, města jako Odry nebo Budišov nad Budišovkou,“ říká Václav Cílek.

Hory obecně jsou zajímavé – jsou vysoké, mají hluboká údolí a v nich jsou odkryty horniny a různá ložiska. Ale mnohem lepší je to podle doktora Cílka v podhůří.

„Kdybych se vypravoval do Jeseníků, tak půjdu rozhodně do toho Nízkého,“ dodává. Rád se toulá po kraji a zastavuje se tam, kde se mu to líbí. „Když si doopravdy chcete odpočinout a něco vidět, je dobré jezdit po Čechách a Moravě. Iideální je to zkombinovat se Slovenskem.“

Skřítkolog

Psal o trpaslících, kterých je hodně druhů a kteří se objevují ve všech mytologiích. Zajímalo ho, co jsou trpaslíci zač. Vyvinuli se z kultu předků.


Václav Cílek (*1955) patří k uznávaným českým geologům a klimatologům. Popularizuje vědu, vydává knížky, studuje podzemí, zajímají ho změny počasí, svůj zrak upírá k Antarktidě, kde probíhají rozsáhlé průzkumy. Věděli jste, že tam jsou pod ledem činné sopky?

„Představme si to tak, že předek když zemře, tak se zmenší a schová se do krbu, proto se zdá, že skřítkové mají červenou čepičku,“ říká.

Prostudoval doly, kde žijí permoníci, tvorové, kterým musíme projevit respekt, umějí být totiž pěkně zlomyslní. „Když vcházím do dolu, tak na to ale nemyslím,“ usmívá se Václav Cílek.

Zemětřesení u nás

Žijeme v jedné z nejstabilnějších částí světa, jsme daleko od všech sopek, uklidňuje. „Ale i u nás byla zemětřesení, typické je Chebsko, kde se objevovaly zemětřesné roje, což je velké množství malých otřesů.“

Zemětřesení v minulosti zničilo několik domů v Českém Krumlově a objevilo se taky na Žacléřsku. Největší otazníky tak vzbuzuje možnost přenosu silného zemětřesení z alpské oblasti směrem k Dukovanům. „Ale chce to nějaký výzkum, nemyslím si, že bychom si s tím měli dělat hlavu,“ uklidňuje známý geolog.

Počasí se vždycky měnilo a vždycky měnit bude

„Je to nepříjemné téma, protože to vypadá, že oteplení o dva stupně Celsia se nevyhneme. Molekule oxidu uhličitého trvá, než se plně projeví, třicet nebo padesát let. Takže ta, kterou jsme vypustili v šedesátých letech, ještě nezpůsobila to, co způsobit mohla,“ vysvětluje.

Oteplení ovlivní většinu světa. Příprava na klimatickou změnu je podle Václava Cílka přípravou na resilienci, tedy schopnost fungovat v široké škále podmínek nebo se rychle se vracet do původního stavu.

autor: voj
Spustit audio