Dokument o masakru na Švédských šancích jsem musela natočit

Psát do novin začala už na základní škole, hned po gymnáziu pracovala jako redaktorka Českého rozhlasu, pak nastoupila do přerovské regionální televize. Novinařina se v jejich rodině dědí.

Teď začala Svatava Měrková natáčet dokumenty. V pátek 19. června měl premiéru dokument „Bez šance“ o masakru na Švédských šancích, při kterém bylo přesně před sedmdesáti lety zavražděno téměř tři sta mužů, žen a dětí.

Téma, o kterém se za minulého režimu nemluvilo, mnozí Přerované o něm dokonce nikdy neslyšeli. Příslušníci 17. pěšího pluku z Petržalky zmasakrovali skupinu Karpatských Němců a Maďarů, která se se vracela domů na Slovensko. Svatava Měrková se svým štábem natáčela nejen v okolí Přerova, ale také na Slovensku.

„Bylo to náročné natáčení, původně jsem dokonce pomýšlela na hraný dokument, což by bylo ještě těžší, ale všechno to stálo za to. Na Slovensku nás vřele přijali. Setkala jsem se s pamětníkem Pavolem Molnárem,“ říká Svatava Měrková.

Čtěte také

Sama si napsala scénář filmu a režírovala.Dokumentu by se chtěla věnovat i dále, opouštět rodný Přerov ale nechce, nevidí důvod. Zajímavých a nosných témat je dost i tady.

„Navíc znám spoustu lidí, na které se můžu kdykoli obrátit, zavolat jim v kteroukoli denní dobu, což je obrovská výhoda,“ říká.Pracovní dobu má nepravidelnou, práci si nosí i domů. Jednou za čas vyrazí na dlouhou a dobrodružnou cestu, naposledy byla s kamarádkami měsíc na Kubě. Miluje Střední a Jižní Ameriku, jejím snem je navštívit Argentinu a Panamu.

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.