Exaktní obory mi ve škole vůbec nešly, říká šéf olomouckého science centra Matěj Dostálek

„Můj táta se snažil spojovat údolí v Peci pod Sněžkou. Ve mně něco z toho zůstalo. Tak se snažím propojovat dohromady věci, lidi, světy,“ říká. Na akademické půdě teď Matěj Dostálek úspěšně popularizuje vědu a výzkum poté, co absolvoval divadelní a filmová studia.

Popularizátor vědy s dvěma ředitelskými funkcemi se narodil v Náchodě ve znamení Střelce v „orwelovském“ roce 1984. Vyrůstal na horské boudě svých rodičů v Peci pod Sněžkou. Na gymnáziu v Trutnově ve fyzice, chemii i matematice „prolézal s odřenýma ušima“, proto se rozhodl pokračovat ve studiu humanitních oborů. A bylo to právě vysokoškolské studium, které zoceleného horala z krkonošské stráně zavedlo do hanácké metropole.

„Když jsem sem přijel na den otevřených dveří a viděl čerstvě zrekonstruovaný Konvikt, Olomouc mě nadchla. A jiná možnost studia pro mě tenkrát nebyla,“ vysvětluje Matěj Dostálek. A tak tady zůstal. Vystudoval divadelní a filmovou vědu na Filozofické fakultě Univerzity Palackého. Založil zde rodinu a zabydlel se blízko centra Olomouce. Je ředitelem Pevnosti poznání i právě probíhajícícho festivalu Academia Film Olomouc.

Od umění k vědě … a zpět

„Věda dnes nemá u nejmladší generace úplně nejlepší pověst, je potřeba ji motivovat, aby se vědě věnovala,“ přiznává Matěj Dostálek. A jak se k vědě a její popularizaci dostal absolvent studia uměleckých oborů?

RoboThespian

„Na půdě Katedry divadelních a filmových studií, kde jsem studoval, je organizován festival Academia Film Olomouc, na něm jsem spolupracoval od svých studentských let,“ vzpomíná Matěj, jak se poprvé setkal s mezinárodním festivalem populárně-vědeckého a dokumentárního filmu AFO.

Tudy vedla jeho cesta od umění k vědě. A obě oblasti úspěšně propojil. Protože popularizovat vědu je určitě taky umění.

Dobývání Pevnosti poznání

Před lety se v Olomouci hledalo využití velkého objektu dělostřelecké skladu v areálu Korunní pevnůstky. A na půdě Přírodovědecké fakulty UP pod vedením tehdejšího děkana prof. Ševčíka vznikl nápad zbudovat v historickém objektu interaktivní muzeum vědy po vzoru západních science center. Tak vznikla Pevnost poznání.

Pevnost poznání

„Po vočku jsem to sledoval od prvopočátku,“ přiznává se Matěj Dostálek, který ve své mluvě české kořeny nezapře. Na podzim roku 2014 se jako vítěz výběrového řízení stal vedoucím Centra popularizace Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. A tím také obrazně „dobyl“ Pevnost poznání, když se stal jejím ředitelem.

Pevnost poznání byla slavnostně otevřena na jaře roku 2015 při jubilejním padesátém AFO. Okamžitě se stala velkým hitem, dělá univerzitě skvělé jméno. Ročně pevností projde více než osmdesát tisíc návštěvníků. Je rozdělena na pět interaktivních expozic: historie, biologie a geografie, matematika a logika, fyzika (optika), digitální planetárium.

Z redaktora festivalového deníku ředitelem AFO

Na festivalu Academia Film Olomouc začínal Matěj Dostálek ještě coby student v roce 2007 jako redaktor festivalového deníku. Pak se stal tiskovým mluvčím festivalu a od roku 2013 se začal víc věnovat programu festivalu, konkrétně hostům. V září 2014 převzal štafetu a stal se, jako v té době nejzkušenější člen týmu, ředitelem festivalu Academia film Olomouc.

Grafika 52. ročníku AFO

„Není to o mně! Je to hlavně o lidech, kteří ty projekty dělají. Já jsem tmelící prvek a člověk stojící uprostřed. A platí to i pro Pevnost poznání,“ komentuje Matěj svůj post se sympatickou skromností.

Jádrem festivalu s velkou tradicí a tváří měnící se v čase jsou špičkové populárně vědecké snímky, které přibližují vědu a výzkum co nejširší veřejnosti – včetně dětí. Právě v těchto dnech probíhá 52. ročník AFO. Opět se dvousetčlenný tým organizátorů stará o více než čtyři tisíce návštěvníků po dobu šesti dnů. „Letos se do soutěžní části AFO přihlásilo rekordních tři tisíce filmů,“ říká mladý ředitel. Je tedy z čeho vybírat.

Propojovatel, tahoun a týmový hráč

Ve volném čase se Matěj Dostálek věnuje hlavně své nejkrásnější zálibě – šestiletému synkovi Tobiášovi. Jak jen mu to pracovní program umožní, Matěj se s rodinou vrací na krkonošské stráně a za maminkou. Doma si rád brnká na kytaru, hraje na ni od dětských let, muzika je jeho koníčkem. A taky filmy! Ty ho přivedly k vysokoškolskému studiu do Olomouce. A do Krkonoš se plánuje někdy v budoucnu vrátit.

Matějova životní filosofie pramení z toho, co mu předal jeho tatínek. Dlouhé roky byl místostarostou v Peci pod Sněžkou, snažil se spojovat život v údolích. Matěj je svým založením taky propojovatel.

„Zároveň se snažím ty lidi kolem mě jakoby vystrkovat do popředí, dávat jim dostatečný prostor, inspirovat je, aby přicházeli s vlastními myšlenkami a čerpat z nich. To mě naplňuje obrovsky,“ vyznává se mladý popularizátor vědy.

#AFO52: THE FUTURE IS NOW! from AcademiaFilmOlomouc on Vimeo.

autor: Blanka Prudilová
Spustit audio