Hanák ze mě asi nikdy nebude, říká s úsměvem herec Miloslav Maršálek

Od druhé poloviny sedmdesátých let ho najdete mezi členy souboru HaDivadla. Neměl nikdy potřebu měnit angažmá, je spokojený. Říká, že je rád dělníkem jeviště.

Miloslav Maršálek je původně Jihomoravan, narodil se v obci Dambořice. „V okolí Kyjova jsem prožil podstatnou část svého dětství a mládí a pak jsem se vydal dobývat svět,“ směje se.

Studoval v Brně, psal poezii, přátelil se s básníky a docházel do proslulého amatérského souboru Divadlo poezie X.

Jednou ho oslovil Josef Kovalčuk s tím, že se v Prostějově v Hanáckém divadle uvolnilo místo, jestli by nechtěl nastoupit. Zajel se tam podívat a od listopadu 1977 i hrát. Zažil tak nejsilnější éru Svatopluka Vály - hrál v Depeši na kolečkách a Chapliniádě. „Podle mě to byly opravdu kultovní inscenace,“ vzpomíná.

Petra Ševců, Miloslav Maršálek a Pavla Dostálová v inscenaci Proč kuchyň? olomouckého Divadla na cucky

Divadlo se začalo utvářet do podoby, ve které pak přitahovalo diváky. Vzniklo společenství lidí, kteří k sobě měli v tehdejší společensko-politické situaci blízko. „Kdybych nic pro Hanácké divadlo neuděl, než to, že jsem přivedl Arnošta Golgflama, tak to určitě stačí. Přišel asi čtyři měsíce po mně a stal se dalším vůdčím a tvůrčím elementem divadla. Bylo to prostě šťastné období.“

Se souborem se Miloslav Maršálek přesunul do Brna, bydliště ale neměnil, zůstal v Prostějově. Má tu rodinu, dojíždění mu nevadí. Velmi ho pobaví otázky, jestli s manželkou, která je ředitelkou prostějovského Městského divadla, rozebírají divadlo. „Ale dejte pokoj, já se ještě doma budu bavit o divadle,“ směje se.

Hned ale dodá, že samozřejmě sleduje skvělou dramaturgii, kterou prostějovská scéna má, a na které má lví podíl bývalá členka Hanáckého divadla Eva Zelená Fikarová.

Hostoval i v jiných divadlech, třeba v pražské Arše, Divadle U stolu, Buranteatru, Jihočeském divadle v Českých Budějovicích nebo teď aktuálně v olomouckém Divadle na cucky. Vidět Miloslava Maršálka můžete v inscenaci „Proč kuchyň?“ rakouského dramatika a spisovatele Petera Handkeho.

Miloslav Maršálek v inscenaci Proč kuchyň? olomouckého Divadla na cucky
autor: voj
Spustit audio