Jak poznáte pravé hanácké výrobky? Najdete na nich Hanácké stavovské glét

Projekt, který zaručuje pravost a poctivost výrobků z Hané, spustilo sdružení Šikulky u Sýkorek v čele s řezbářem Josefem Sýkorou z Loučan, řemeslníkem roku 2013, před téměř pěti lety. A proč vlastně?

Účelem tohoto projektu je vyhledávat opravdu šikovné lidi z oblasti Hané a tyto ocenit za jejich činnost, která je ve prospěch nás všech, „Hanáckym stavovskym glétem“, na němž je uvedena činnost, za kterou byl vydán.

A pokud se jedná o malého řemeslníka, tak spolu s glétem získává i možnost na svých výrobcích používat logo „Hanácké vérobek“. Toto logo vám zaručí, že výrobek je kvalitní a je vyroben poctivýma hanáckýma rukama.

K řemeslu byl Josef Sýkora, zakladatel glétování, veden od malička. Se dřevem pracoval jeho děda i táta, řezbářské náčiní, které si otec sám vyrobil, dodnes patří k rodinnému stříbru Sýkorových. A Josef, už když byl malý, si ze dřeva vyrobil kde co. A tak není divu, že se vyučil dřevomodelářem.

Dílna Josefa Sýkory

Výroba dřevěných, ručně malovaných hraček ale byla krokem do neznáma. Na Hané totiž toto řemeslo tradici nemá. Josef Sýkora vysvětluje: „Protože se Hanáci odjakživa věnovali především zemědělství, rozvíjela se zde hlavně taková řemesla, která se zemědělstvím souvisejí. Sedlářství, kovářství, truhlářství, hanáčtí sedláci byli zvyklí pracovat s těžkými nástroji a taková drobná a jemná práce, jakou je výroba hraček, ta pro ně byla náročná a také zbytečná. Hlavní bylo zajistit obživu. A děti? Ty si přece mohou vyhrát i s dřevěnými špalíky a vyrobit si hračky ze slámy!“

Dřevěné hračky v době chytrých telefonů?

Budete se možná divit, ale dřevěné, ručně malované hračky, si našly mezi dětmi i rodiči spoustu příznivců. A na dílničkách, které spolek pořádá pro školáky v Ludéřovské sýpce, děti na chytré telefony okamžitě zapomínají a hra s dřevěnými skládačkami je okamžitě pohltí.

Nářadí

Stejné nadšení sklízí Šikulky od Sýkorek také na besedách o řemeslech s hanáckým zpíváním v domovech seniorů. Řezbář Josef Sýkora říká: „Když vidíte ty rozzářené oči a nadšení seniorů, kteří si s námi s radostí zazpívají, zasoutěží a nakonec nás nechtějí pustit domů. Tehdy máme pocit skutečného smyslu a naplnění.“

Marcela Sýkorová při práci
autor: zos
Spustit audio