Jak vypadá peřej Schody do nebe?

„Jako protržené Lipno,“ říká raftařka Michaela Kratochvílová. Vzhledem k tomu, že se svou posádkou trénuje třeba na klidném olomouckém Mlýnském potoce, je obdivuhodné, že ji sjeli. Stejně jako „Polykač dálkových kamionů“. Zambezi je prostě jiná řeka, než ty naše moravské a české.

O raftingu se říká, že je to extrémní sport, který může být i nebezpečný. Jeho popularita začala stoupat v sedmdesátých letech minulého století. A my Češi to víme, protože jsme v něm opravdu dobří.

Spočítat mistry světa by nějakou chvíli trvalo, i Michaela Kratochvílová má doma hromadu medailí. Aktuálně si jich na konci loňského roku přivezla z Mistrovství světa v Indonésii šest, včetně titulu absolutní mistryně světa.

Původně jezdila na divoké vodě, stejně jako Štěpánka Hilgertová nebo Lukáš Pollert, věnovala se vodnímu slalomu. Prvního mistrovství v raftingu se zúčastnila v roce 1999.

Raftařka Michaela kratochvílová

Pracuje na přírodovědecké fakultě, na starosti má podávání grantů a projektů týkajících se vědecké oblasti. Vystudovala fakultu tělesné kultury, obor rekreologie. Na vodu vyráží celá rodina – manžel i obě děti.

Vzadu na raftu sedí flegmatici a vepředu cholerici, tak to alespoň říkají holky,“ směje se Michaela. Ale hned dodá, že vepředu musí holky všechno říkat a hlásit, protože ty zadní toho vidí málo. A platí stejná pravidla jako na lodi - vzadu se kormidluje a vepředu se maká. „Ty uprostřed to mají nejjednodušší, ty můžou nechat mozek na břehu a jenom zabírat,“ dodává.

Věděli jste, že raftaři mají pravidlo, že v řece se plave vždy nohama napřed? Abyste nenaráželi hlavou do kamenů. Raft je zákeřnější oproti lodi v tom, že je těžký, takže když se převrátí, člověk zůstane pod ním.

Ve vzduchové bublině se musí nadechnout a podplavat. „Když jsme se na Altaji dívali shora na řeku, bylo nám všechno jasné. Z perspektivy sto metrů vypadá každý válec a šutr jinak. No a pak jsme spadly do válce a převrátily jsme se. Nesmí se panikařit, naopak zůstat ležet a nechat se unášet proudem. Voda vás vynese nahoru,“ vzpomíná Michaela Kratochvílová.

A jak vypadají její plány? Mistrovství svět v Dubaji a příští rok v Japonsku. Držíme palce oběma posádkám – R4 i R6.

autor: voj
Spustit audio