Jana Šelle: Mám ráda nové výzvy

Sopranistka Jana Šelle stojí za projektem Zpívající nádraží.

„Nějakou dobu jsem byla nucena jezdit vlakem místo autem. Místo stresu za volantem jsem si cestování postupně užívala a když jsem viděla některé opravdu krásné nádražní budovy, napadlo mě, že bych toho mohla využít,“ říká.

České dráhy tomuto projektu vyšly vstříc, a tak se cestující mohli a ještě stále mohou těšit na klasickou hudbu.

„Cílem je přinést posluchačům výjimečný zážitek z klasické hudby v akusticky zvláštních prostorách,“ dodává Jana Šelle

Koncerty v železničních halách už proběhly v Přerově, Šumperku a Olomouci, do konce června se na nevšední hudební zážitek mohou těšit cestující v Zábřehu a v Prostějově.

„Je zajímavé sledovat reakce lidí. Většinou jsou příjemně překvapení, ale stane se, že jsou zaskočení nebo odtažití. Mám pocit, že český človíček je více zavřený vůči novotám. Ve světě je klasika na ulici přijímána otevřeněji, ale to neznamená, že se to u nás nemůže změnit," říká Jana Šelle.

Jana Šelle zpívala také ve vinných sklepech, továrně nebo v jeskyních: „Koncerty v Mladečských jeskyních jsou pro diváky atrakcí. Zdejší prostředí má výbornou akustiku. I pro mě je to velký zážitek.“

Jana Šelle působí velmi otevřeně i emotivně. Má s tím problémy? „No jéžiš! Musím se držet děsně zkrátka, vycítit, kdo to snese a kdo ne. Ale už asi začínám stárnout a říkám si, jsi praštěná, no tak co? Oni si s tím poradí," usmívá se.

autor: cho
Spustit audio