Jeho sochy zdobí Olomouc

Sochař, medailér, restaurátor a pedagog Bohumil Teplý je nositelem Ceny Olomouckého kraje a nově v letošním roce i Ceny města Olomouce.

Po studiích na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci učil Bohumil Teplý na středních školách v Olomouci, Kostelci na Hané a v Šumperku. Poté se sám vrátil do školy jako student. Na Střední průmyslové škole pro dobývání a zpracování kamene v Hořicích, aby tu studoval sochařství.

Velkou školou pro něj byla kamenická praxe na rekonstrukci emauzského kostela, kde pracoval v letech 1959 – 1960, poté se vrátil do Olomouce jako odborný asistent na katedru výtvarné výchovy FF UP.

Bohumil Teplý má za sebou desítky výstav samostatných i společných. Řadu jeho soch mohou lidé obdivovat v exteriérech Olomouce, Přerova a Prostějova a v dalších městech. Mimo jiné vytvořil Památník bojovníkům za svobodu a demokracii, který stojí před Právnickou fakultou Univerzity Palackého.

Olomoucký ateliér Bohumila Teplého

Je členem Asociace umělců medailérů České republiky, s níž pravidelně vystavuje doma i v zahraničí. Na Univerzitě Palackého působil Bohumil Teplý do roku 1978. Dnes se věnuje především volné tvorbě ve svém ateliéru v Olomouci, velké skulptury tvoří v ateliéru ve Vernířovicích.

autor: av
Spustit audio