Jiří Parma: O mamutím můstku se mi ještě zdává

21. červenec 2014

"Sedím nahoře a mám se rozjet do té velké hloubky," směje se bývalý reprezentant ve skocích na lyžích Jiří Parma a dodává: "Budím se zpocený."

Pochází ze skokanské líhně, z Frenštátu pod Radhoštěm. Jeho vzorem byl Jiří Raška. V osmdesátých letech patřil k absolutní světové špičce. V roce 1987 vyhrál světový pohár v Oberstdorfu. Třetí byl na Turné čtyř můstků 1987/88. Čtyřikrát reprezentoval Československo na zimních olympijských hrách, z Albertville si v roce 1992 přivezl bronzovou medaili ze závodu družstev.

Jiří Parma dokázal na počátku 90. let přejít od klasického stylu skákání na tzv. V-styl. Přestože už byl vyřazený z reprezentace, vrátil se.

Kariéru ukončil ve třiatřiceti letech. Nebyla to pro něj jednoduchá doba. Nastoupil do zaměstnání, ale k můstkům chodil stále. Pracoval s dětmi, jezdil na závody jako technický delegát a rozhodčí.

"Skákat už nechodím, nemám na to, ale rád se na skoky dívám. Chystám se i do Soči na olympiádu," říká jednapadesátiletý Jiří Parma, který před pěti lety vyměnil Beskydy za Jeseníky. Žije v Ostružné, provozuje se svou přítelkyní penzion. A naučil se spoustu užitečných profesí. Dělá správce, údržbáře, recepčního i číšníka.

Rozhovor s Jiřím Parmou jsme vysílali v prázdninové repríze v pondělí 21. července.

autor: voj
Spustit audio