Jsem rychlejší než počítač, říká s nadsázkou výtvarník Ladislav Daněk

V prvních týdnech a měsících roku 2016 byste výtvarníka Ladislava Daňka v jeho ateliéru s kreslířskými potřebami v rukou těžko hledali.

Tužku, pravítko a kreslení totiž vyměnil za stohy knih a psaní textů pro katalog. Těšit se z této jeho práce ale budeme moci už brzy.

Jako kurátor výstav a sbírky obrazů 20. a 21. století Muzea umění v Olomouci totiž právě připravuje se svými kolegy velkou sbírkovou výstavu, představována bude sbírka kresby. A to znamená z šestnácti tisíc obrazů vybrat ty nej a popsat je. Výsledky této práce budeme moci ocenit už 28. dubna, kdy bude výstava v Muzeu umění zahájena.

Soulad a krásu barev začal výtvarník Ladislav Daněk vnímat už jako malý kluk, na vesnici, kde vyrůstal mezi záhony květin, které pěstovala jeho babička a prodávala je na trhu a vzpomíná: „Babičku jsem vždycky pozoroval, když uřezané květy skládala do kytice, vždy pestrobarevné, nikdy ne jenom jednu barvu – to říkala, že je neuvěřitelná nuda pro oči. A to myslím, mě opravdu hodně ovlivnilo.“

Ladislav Daněk: Bez názvu. 1993, tužka, modrá pastelka, plátno 25 × 25 cm

Smutek se dá vyjádřit i sytými barvami

Ladislav Daněk vzpomíná na paní učitelku Hrdinovou, kterou měli ve škole v Přerově z výtvarky a ta je učila dějiny umění. Nezapomenutelným zážitkem pro něj bylo setkání s Picassovým obrazem Plačící žena a poukázání na obrovský kontrast v tomto obraze - velmi smutné téma, ale je namalováno velmi pestrobarevně.

A jak vzpomíná Ladislav Daněk: „Tehdy řekla paní učitelka tu zásadní větu pro mě, že vlastně smutek se dá vyjádřit i sytými barvami, což mně úplně vyrazilo dech, no a už jsem byl v tom.“

Jsem rychlejší než počítač!

Na jedné výstavě v Brně přišel za Ladislavem Daňkem student informatiky a řekl mu, že kdyby své geometrické kresby nedělal ručně, rýsováním, ale raději počítačem, tak že by to bylo lepší a rychlejší. A tak výtvarník studentovi nabídl, ať si jednu kresbu vezme a obraz zkusí naprogramovat.


Ladislav Daněk (*1958) je výtvarník, kurátor výstav a teoretik výtvarného umění, bibliograf a jeden z předních představitelů konkretismu u nás

Dva měsíce se nedělo nic, až se student ozval s tím, že to ještě nemá hotovo, protože je to hodně složité převést kresbu do programu a nakonec to vzdal.

„Uvědomil jsem si, že kdybychom spolupracovali, že by pro každou další kresbu musel vytvořit nový program a zakončil jsem to tím, že jsem opravdu rychlejší než počítač. Je to myšleno metaforicky ale prostě – já to dělám přímo, je to nakódováno v mé hlavě a pak už to jede samo. Je to obrovské dobrodružství, mám sice základní představu, ale nikdy nevím, jak to dopadne. Kdybych to věděl, tak by mě to nebavilo,“ vzpomíná Ladislav Daněk.

Vydejte se i vy do dobrodružného světa geometrických kreseb Ladislava Daňka.

Ladislav Daněk: Bez názvu. 1984, 180 x 180 mm grafit, milimetrový papír
autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.