Jsou chvíle, kdy prostě nedokážu mlčet, říká Michael Kocáb

Nedávno jsme si spolu přiťukli k pětadvacetiletému výročí odchodu sovětských vojsk z území bývalého Československa. On, který na sobě neměl nikdy uniformu, se na počátku devadesátých let minulého století stal předsedou komise, která na vše dohlížela.

„Byl jsem pro všechny jen drzý rocker, kterému v osmdesátých letech zakázali na pět let hrát,“ baví se při vzpomínce. Je ale i po těch letech rád, že všechno proběhlo v klidu. I s přispěním generála Vorobjova, který byl posledním okupantem našeho státu. Mimochodem na označení okupanti byli Sověti velmi citliví.

Politická situace v České republice se vyvinula tak, že má Michael Kocáb zase potřebu komentovat. Připojil se k tzv. Kroměřížské výzvě, iniciativě, která chce podpořit demokratické kandidáty v příští prezidentské volbě. Říká, že cítí, že jsou u nás zase ohrožené hodnoty demokracie a svobody. A velmi se diví, že ho prezident Miloš Zeman označil jako člena pražské lumpenkavárny.

Určitě vás potěší zpráva, že na hudbu má dost času a že se na ni v těchto dnech soustředí především. Připravuje sólové album i novou desku „eR“ s Pražským výběrem.

Už teď ví, že 7. prosince proběhne v pražské O2 areně velkolepý koncert Pražského výběru s Českým národním symfonickým orchestrem a celou řadou hostů, např. Ondřejem Soukupem, Davidem Kollerem, Mankey Business, Ivou Pazderkovou a spoustou muzikantů, kteří prošli Pražským výběrem.

autor: voj
Spustit audio