Judo Klub Olomouc, to je taky slušnej oddíl

11. červenec 2017

Stejně jako STS Chvojkovice-Brod z kultovní komedie Jáchyme, hoď ho do stroje! Aby taky ne, když mají tak skvělé trenéry. Třeba Jiřího Štěpána, který má na starosti mládež a zároveň už osm let vede i naše juniorské reprezentanty.

Zajít si na trénink juda rozhodně stojí za to. Nevěděla jsem, co sledovat dříve. Okamžitě a zcela přirozeně jsem přijala všechna pravidla.

Takže jsem se zula, při vstupu do tělocvičny jsem se uklonila a potichu se přesunula na lavičku. Sledovala jsem, jak na tatami cvičí asi osmnáct dětí a mezi nimi se pohybuje několik trenérů. Právě Jiří Štěpán mě poučil, že je dobré, když proti sobě stanou kluk a holka nebo děti rozdílného věku. Mají tak šanci se zlepšit, něco okoukat.

V judu se učí sebeovládání a fér hře

Jiří Štěpán pochází z Prostějova, kde taky díky své sestře s judem začal. „Mám velké štěstí, že jsem spojil práci s velkým koníčkem. Trénuju judo a učím na Katedře sportu Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého.“

Mimochodem učitelství vystudoval až v Plzni a poté, co jsem se tomu podivila, jednoduše vysvětlil: „Šel jsem tam za trenérem.“ Za Jiřím Štěpánem chodí mladí lidé i do olomouckého klubu. Bydlí tady, chodí na různé střední školy a mnohokrát týdně trénují ve Sportovním centru mládeže.

Judo pro Jiřího Štěpána nejsou jen tréninky, ale taky spousta ježdění. Závody, soustředění, kempy. Po celé Evropě. V judu se hraje fér, učí se tu sebeovládání, kázeň, ohleduplnost. A není to jen záležitost trenérů, ale i jednotlivých členů. „Často přicházejí rodiče s dětmi, které jsou divočejší, z těch jsou potom nejlepší judisté,“ dodává zkušený trenér.

autor: voj
Spustit audio