K čemu modelka? Šperky předvádí má babička, usmívá se úspěšná šperkařka Anna Steinerová

Fotka s rukama staré ženy, která má na prstu krásný stříbrný prstýnek s motivem kávových zrn, je nádherná. „Dokonce se mě někdo ptal, kde jsem na tu šamanku natrefila? Musela jsem se smát, babička se totiž vrátila od moře, tak měla hodně opálené ruce,“ říká úspěšná česká šperkařka.

Rodačka z Prahy měla k umění blízko už v dětství. Hodně ji ovlivnil tatínek architekt. A taky Praha, ve které se narodila a kde stále žije. „Je to výhoda, že člověk okolo sebe má hodně inspirace a taky hodně kontaktů. Těch možností je ve velkém městě určitě více. Ale na druhou stranu cítit klid a pomalejší tempo Olomouce je tak osvěžující.“

Kolika způsoby se podle vás dá vyobrazit kávové zrno, případně kávový list? Anna Steinerová se tomuto tématu věnuje už skoro čtyři roky, a nekončí. Kov, který vystudovala, kombinuje se svými přáteli se dřevem, porcelánem, mosazí nebo pryskyřicí. Určitě se jí hodí, že si jako studentka přivydělávala v malé kavárně.

Z tvorby Anny Steinerové

„Vyrobila jsem už dokonce i snubní prstýnky s motivem kávy. Ženich s nevěstou ji milují, často chodí do kaváren. Obtiskla jsem půlku zrna do jednoho prstenu a půlku do druhého. Když k sobě prstýnky přiložíte, půlky zrna se spojí v jeden celek,“ vysvětluje mladá šperkařka.

Ráda se pohybuje ve své dílně, ve které prý má velký nepořádek. „Ale já vím, kam sáhnout, když něco potřebuji. Uklízení jsem vzdala, nemá to cenu, za pár dnů je to úplně stejné,“ říká Anna Steinerová. A ukazuje své svalnaté ruce, které si při práci vypěstovala. Ráda a dlouze dokáže o svých nápadech mluvit, někdy ji musí manžel brzdit. Velmi ji ale podporuje, stejně jako obě děti.

autor: voj
Spustit audio