Každý den si dopřejte hodinu jen pro sebe

Celý život byla zvyklá jet na plné obrátky. Práce, domácnost, manžel, tři děti. Podvědomě cítila, že jí ubývá sil, ale nechtěla si to připustit. Jako téměř nikdo z nás. Až se objevila vážná nemoc.

Tehdy poprvé uslyšela radu čínského lékaře – věnujte se hodinu denně jen sama sobě. Jak to myslel, pochopila mnohem později, kdy vzala do ruky papír, barvy a začala pravidelně malovat.

Potkala jsem ji jako vedoucí kurzů léčivého malování. Stála u velikého tolu, na kterém ležela spousta obrázků. Různá témata, rozmanité barvy, za každým se skrýval příběh.

„Aby se lidé uvolnili, mluvím o sobě. Jsem velmi otevřená. Nedávám jim žádné návody, zadání. Řeknu jim, aby se rozhlédli okolo sebe, aby se uvolnili, podívali se do knih, které mám s sebou a sami do sebe,“ říká Jana Látalová.

Radu léčitele nejdříve Jana Látalová nepochopila správně. Začala se sice věnovat sama sobě, odměňovat se, ale nárazově. Zašla si třeba ke kadeřníkovi, na nákupy, zacvičit… Ale nebylo to ono.

Až když vedla jednu z dcer na hodinu malování, napadlo ji, proč to nezkusit taky. Pět let pak navštěvovala akademickou malířku Adélu Jánskou. Našla pro sebe to správné, bez malování si nedokáže představit život.To ostatní už šlo samo.

Nemoc ustoupila, dala výpověď v práci, i když se bála nejistoty. Vyplatilo se, po čase jí pomohl kamarád. Dává si už ale pozor, aby trávila v zaměstnání jen nejnutnější čas, volno s rodinou a s barvami si už vzít nenechá.

„Chce to odvahu, udělat v životě změnu. Ale člověk si musí uvědomit, že by měl umět myslet sám na sebe. Pak má totiž sílu a energii být tady pro ostatní,“ říká Jana Látalová.

autor: voj
Spustit audio