Kdopak to mluví za město Olomouc?

V rádiu, v televizi i v tisku mluví za krajské město Olomouc. Dřív jste ji ale mohli pravidelně vídat coby reportérku České televize z našeho regionu. Radka Štědrá, dříve Čáslavová, povídá o práci mluvčí i o televizním zákulisí.

„O práci televizní redaktorky nebo mediální tváře jsem vlastně přímo nikdy nesnila. Ale zase je fakt, že kdysi v dětství jsem například doma při puštěném gramofonu sejmula ozdobu ze stromečku a zpívala do ní jako do mikrofonu,“ vybavuje si Radka Štědrá.

Rovnýma nohama do vody

Studovala sice humanitní obor na olomoucké filozofické fakultě, tehdy ovšem ne přímo žurnalistiku. „Ta si mě vlastně našla úplně původně ve formě brigády. Kolega mi řekl o možnosti zkusit brigádně pracovat pro regionální redakci České televize,“ říká vedoucí oddělení mediální komunikace olomoucké radnice a dodává, že televizní kariéra, trvající od roku 1997 do roku 2012 jí dala nesmírně mnoho. Obzvláště „za oněch dob, jež můžeme z dnešního pohledu označit jako doby vpravdě dřevní a průkopnické“.

Začínala v roce, na který Morava nezapomene – v roce velkých záplav. To byla zcela ojedinělá a velmi praktická „vysoká škola reportérská“.

S nadhledem ovšem dnes už vzpomíná například na nesrovnatelné tehdejší technické podmínky natáčení, odesílání a odbavování reportáží a televizní práce jako takové. Pracovní postupy, technické vybavení a způsob práce ještě vlastně před pár lety a dneska jsou prostě nesrovnatelné.

Šéfové, kolegové, krajánci

Regionálním zpravodajům – televizním „krajánkům“ tenkrát ještě veleli nadřízení z Prahy – Kavčích Hor. „No a mým šéfem ve zpravodajství proto svého času byl sám Ota Černý, televizní legenda, na kterou nedá dopustit a moc ráda vzpomínám,“ přiznává Radka.

Novinářská éra ji ale spojila i s řadou dalších úspěšných kolegů a kolegyň. „A třeba s kolegyní Danielou Drtinovou mě svého času propojovaly i čistě osobní, tedy naše rodinné vazby,“ doplňuje.

Mimochodem, taky jste si někdy všimli, jak podobné si na obrazovce byly půvabná Světlana Witowská (Zárubová) a „naše“ Radka Štědrá (Čáslavová)? Navíc si prý i osobně velmi dobře rozuměly.

Paní vedoucí

Na oddělení mediální komunikace města Olomouce panuje vesměs příjemná a přátelská atmosféra. Dnešní paní vedoucí oddělení Radka Štědrá se o mediální výstupy stará ještě s dalšími svými kolegy, a je tedy běžné, že označení „mluvčí města Olomouce“ vídáme a slýcháme u více jmen.

„Nemám ambici býti jedinou a výhradní tváří města. Jsem vděčná i za to, pokud se kolegové z oddělení mohou profilovat, sledovat si jako novináři určitá svá témata. Anebo se dnes zkušeně a profesionálně věnují komunikaci na sociálních sítích,“ popisuje Radka.

autor: Bořek Volný
Spustit audio