Kolumbie. Země, odkud se nechce domů

Koho chytne Jižní Amerika za srdce, toho už nikdy nepustí, říká Lucie Němečková, která vyrůstala v Kolumbii.

V zemi, která se jako jediná v Jižní Americe rozkládá u obou oceánů, na pobřeží Karibiku u Atlantského oceánu a Tichého oceánu. Lucie Němečková se do Kolumbie dostala jako dvouletá. Její otec získal pracovní nabídku, která se neodmítá.

Začátky v kolumbijské školce byly kvůli jazykové bariéře těžké. Vzpomíná si, že maminka první měsíce sedávala dlouhé hodiny na chodbě školky, aby si dcera na neznámé prostředí zvykla.

Během sedmi let, které Lucie Němečková v Kolumbii strávila, si ale tamní podnebí i lidi velmi oblíbila.

„Lidé jsou v Jižní Americe úplně jiní, srdečnější a více si přejí. Dodnes vnitřně bojuji s tím, že Češi si mezi sebou udržují velký odstup,“ říká.

V devíti letech se Lucie vrátila do tehdejšího Československa. Z Prahy se s rodiči přestěhovala do Olomouce, začala studovat španělskou sekci na Gymnáziu Čajkovského i na Filosofické fakultě. Vzhledem k tomu, že se jí po Kolumbii stýskalo, v roce 2010 se tam jako studentka vrátila. Setkala se svou spolužačkou, projela si místa, která znala a kde vyrůstala.

Lucie Němečková po studiích v Kolumbii a ve Španělsku začala vyučovat španělštinu. Nejprve na gymnáziu v Uničově, poté na olomoucké Waldorfské základní škole.

„Nejprve jsem zvažovala, zda vůbec chci učit tak malé děti, ale zkusila jsem to a nelituji,“ říká Lucie Němečková, která se v letošním roce stala třídní učitelkou třetí třídy a jejím velkým snem je cesta kolem světa.

autor: cho
Spustit audio