Lékařem ve válce

Pamatujete si ještě, co jste dělali 11. září roku 2001? Když naznačíme, že odpoledne či večer asi většina z nás seděla u televize či rozhlasu a nevěřícně kroutila hlavou, paměť se snad osvěží.

Bezprecedentní teroristické útoky v USA, jak se tehdy začalo uvádět, jednou provždy změnily světovou politiku anebo minimálně vyvovaly obavy vnímavých lidí po celém světě z toho, co všechno je dnes bohužel možné...

A následně vyhlášená válka s terorismem pak přivedla především vojáky NATO, a tedy i naše vojáky, do středoasijské země Afghánistán. Proto byl 11. září dopoledne naším Hostem ve studiu vojenský lékař Radek Uher. Mladý muž, který má opakované zkušenosti z vojenských, přesněji lékařských misí v Afghanistánu.

Major doktor Radek Uher se na své první misi ocitl v roce 2007, krátce po absolvování vojenské medicíny a nástupu do lékařské praxe. Pak ale ještě několikrát. V různých afghánských provinciích, ve spolupráci s různými národnostmi, pokaždé ale připraven profesionálně pomáhat mladým vojákům, ale někdy i malým dětem.

Radek Uher (uprostřed) při práci v polní nemocnici v Afghánistánu

Své zkušenosti a nabytou praxi, v neposlední řadě ovšem i sebevědomí a ostražitost pak využívá nejen v dalších a dalších výjezdech, ale často i "doma v civilu" jako nemocniční lékař - anesteziolog.

autor: Bořek Volný
Spustit audio