Můj život je hlasitý bubeník, rána kladivem, rozjetý vlak…

„Prostě nezůstat stát. Jít. A když se něco staví do cesty, tak to vzít pozitivně, s láskou, s nadhledem – a snad i s rozumem,“ tak řídí svůj rozjetý životní vlak Jan Adamec. Autor písní, zpěvák, kytarista a kapelník, také pořadatel, hudební dramaturg a producent, jehož „styl není v bačkorách a teplých koláčích,“ jak se zpívá v jedné z jeho písní.

Muzikant z Moravičan ví, jaké štěstí je v rodinném muzicírování. A naději umí rozdávat třeba při koncertech ve věznicích.

Krajina mého srdce

Narodil se v Olomouci v roce 1975 a bydlí v Moravičanech u Mohelnice. Žije tam od narození, je patriot. „Je mi tam dobře s lidmi, kteří tam žijí,“ vyznává se Jan Adamec, mezi přáteli Janek.

Vyučený nábytkář vystudoval dřevařskou průmyslovku v Bystřici pod Hostýnem. Pracuje jako technik ve firmě, která vyrábí schodiště a zábradlí, umí to s dřevem a je lídrem kapely, která bývá uváděna jako „autorský dřevní pop z Moravičan“. Náhoda?

Poprvé Janek „ulítnul na křídlech z notových motýlů“ ve dvanácti letech, když jeho nynější švagr hrával na kytaru pod oknem jeho sestry. Za peníze z brigád si koupil první kytaru a začal se švagrem v chrámové schole doprovázet liturgii na akustické kytary a flétny. Nejdřív převzatou hudbu, později se Janek začal profilovat jako autor.

Adamců Múzický Úlet aneb Zpívá celá rodina

Posluchači můžou Janka znát z dřívějšího působení v šumperské kapele Happy To Meet, hrál také se zábřežskou formací Madalen. V roce 1994 založil svou kmenovou kapelu A.M.Úlet.

Addams Family

Název nemá nic společného s nějakým talismanem, je to slovní hříčka: Adamců Múzický Úlet. Protože vedle Janka v kapele od samého počátku zpívá a na housle hraje jeho manželka Blanka Adamcová, při některých vystoupeních s vokály pomáhají obě jejich dcery.

Za téměř 23 let muzicírování po celé republice i v zahraničí kapela s Jankovým autorským repertoárem posbírala nejedny vavříny. Nejvíc jsou pyšní na divácké Moravské vrabce, ocenění z Mohelnického dostavníku, Porty. V roce 2006 zvítězil A.M.Úlet v celostátní soutěži kapel s křesťanskou tematikou VOX CLAMANTIS. „Podstatné je plné publikum a spokojení lidé, když za námi po koncertě přijdou. To je asi největší ocenění,“ říká lídr kapely.

Koncerty, na které nepůjdete

Nevšední je koncertování A.M.Úletu a spřízněných kapel pro odsouzené. Pravidelně hrají v rámci nekomerčního projektu STRUNY ZA MŘÍŽEMI bez nároku na honorář ve vazební věznici v Olomouci a na Mírově. Letos v březnu se tam chystají opět po roce.

A.M.Úlet živě

„Je to dobré, protože ty lidi to může motivovat k přemýšlení a dávat jim naději, že venku je život zase o sluníčku,“ vysvětluje kapelník. Vězni si je oblíbili, ptají se po nich. „Je to oboustranně nabíjející. Jak pro tu kapelu, tak pro ty odsouzené,“ dodává Janek.

The Addams Sisters

Je to velké štěstí, sdílet a prožívat svou životní lásku – muziku – se svými nejdražšími, se svou rodinou. Obě dcery Markéta (16 let) a Magdaléna (14 let) vystupují jako The Addams Sisters. Píší svou vlastní muziku, zkoušejí i texty.

Addams Sisters selfie

„Je to zajímavá hudba, která i mě celkem nabíjí,“ chválí Janek, který jim s texty občas pomáhá (krátce studoval na Univerzitě Palackého v Olomouci obor křesťanská výchova-český jazyk).

„Zajímavé je, že na pódiu vidíme dvě holky, obskládané čtyřmi nástroji,“ popisuje Janek. Magdalénka hraje na kytaru, na housle, na baskytaru a na klavír, Markétka hraje na klavír a baskytaru, během vystoupení děvčata nástroje střídají. „Tou muzikou mají co říct. A hlavně je to baví,“ uzavírá pyšný otec.

Více v rozhovoru s Jankem Adamcem, který si můžete poslechnout prostřednictvím odkazu v úvodu článku.

autor: Blanka Prudilová
Spustit audio