Na čepované zajdu vždycky rád

Bylo to jedno z prvních slov, která se naučil česky – čepované.

„Do té doby jsem v Americe pil jen láhvové české pivo. Ale čepované v pravé české hospodě, to je něco úplně jiného,“ libuje si Raymond Castillo.

Od srpna loňského roku pracuje na americké ambasádě jako rada pro tiskové a kulturní záležitosti. V Praze žije se svou ženou a dvěma dcerami, které jsou díky jeho povolání zkušenými světoběžnicemi. Raymond Castillo vystudoval ve Washingtonu mezinárodní vztahy, jedenáct let pracoval pro NASA jako výkonný producent.

Pak přijal nabídku ministerstva zahraničí a od té doby putuje po světě. Každé tři roky mění místo svého působení. Byl už v Burkině Faso, Malajsii, Rusku a Afghánistánu. A teď tedy Česká republika, která ho chytila za srdce.

„Dal jsem si za úkol, že ji procestuju celou. Pečlivě se na každou cestu připravuju se svou asistentkou. I k vám do Olomouce jsem se moc těšil, je to nádherné město,“ říká.

Navštívil univerzitu, radnici, Moravské divadlo, prohlédl si Sluňákov v Horce nad Moravou a také Český rozhlas Olomouc, kde byl Hostem ve studiu. A svěřil se třeba s tím, že rád hraje na kytaru a velmi si oblíbil Karla Kryla a Pavla Bobka.

autor: voj
Spustit audio