Na konzervatoř jsem šel kvůli holce, vzpomíná Jiří Vyorálek

„To byla jediná škola, ve které jsem se vytáhl a měl na vysvědčení vyznamenání. Maminka tomu tenkrát nemohla uvěřit. Bylo to ovšem jenom v prváku,“ dodává herec, kterého znají dobře brněnští i pražští diváci. A zatímco v titulku zmiňovaná slečna už dávno nemá s kumštem nic společného, on má naopak čím dál víc práce.

Jméno Jiřího Vyorálka si spoustu lidí spojí především s populárním seriálem První republika, kde hrál postavu Jaroslava Valenty. Natáčení si užíval, jen jízdy na koni byly poněkud náročnější, určitě by si to raději vyměnil s Pavlem Křížem alias advokátem Benonim, který měl koně pod kapotou úžasných prvorepublikových aut. Fanoušci seriálu se už teď můžou radovat, druhá řada se začne natáčet na podzim letošního roku. Scénář prý vypadá zajímavě.

Věděli jste, že Jiří Vyorálek hraje na kytaru hned ve třech kapelách? Ale jen občas, protože je hodně vytížený v divadle, televizi i rozhlase. Často jezdívá i k nám do Českého rozhlasu Olomouc, kde pracoval například na Zaklínači Andrzeje Sapkowského nebo četbě Lucka, Maceška a já od Martina Reinera.

Zaklínač - Zkouška před natáčením. Zleva: Tereza Richtrová (Yennefer), Julie Goetzová (Vea), Jiří Vyorálek (zaklínač Geralt), Ladislav Kolář (Borch)

Každý rok se těší na jaro, aby provětral motorku. „Hned při první jízdě jsem to položil,“ dodává. Takže letos už má vybráno.

Pochází z Třebíče, kam se vrací za rodinou, většinu roku ale tráví v Praze, kam přešel po pár letech na volné noze do angažmá v Divadle Na zábradlí. Prostě za skvělým týmem v čele s ředitelem Petrem Štědroněm, uměleckou šéfkou Dorou Viceníkovou a režisérem Janem Mikuláškem. Stihli jste si během letošní olomoucké Divadelní flory zajít třeba na Hamlety a Posedlost?

„Jsem pitomec se zvláštním druhem humoru,“ říká o sobě Jiří Vyorálek. Je pravda, že smíchem šetří, ale srandu má rád. Důkazem můžou třeba být skvělé reklamy na jednoho nejmenovaného mobilního operátora, ve kterých hraje tatínka. Anebo klip Jindry Holubce y Amigos Jukebox.

Posedlost – Jiří Vyorálek a Johana Matoušková
autor: voj
Spustit audio