Na tachometru osmdesát, v očích smrt. Manťáci trhli v tuk-tuku rekord na indické dálnici

Byly to nervy do poslední chvíle. Do cíle mezinárodního závodu Rickshaw Run dojela česká posádka čtyřicet minut před uzavřením závodu. Ujeli 4 600 kilometrů za pouhých šestnáct dnů.

Vyrazili na severovýchodě ze Shilongu, končili na jihozápadě v Kochi. Jakub Janča, Martin Hamouz a Honza Tomšů to dali. Zamilovali si nejen Indii, ale i motorikšu, takže už teď plánují, že by podobnou jízdu podnikli v další zemi.

Všichni tři jsou hodně vysocí, takže je s podivem, jak se do tuk-tuku dokázali nasoukat. „Naučili jsme se tam i spát a nevypadnout. Museli jsme si totiž přehodit režim – brzy ráno vstávat a po šesté už někam zaparkovat, s osvětlením to není v Indii žádná sláva. V Česku to máme naopak, ráno vyspáváme a dlouho do noci jsme čilí, chvíli nám trvalo, než jsme si zvykli,“ říkají.

Manťáci.cz a jejich cesta napříč Indií

Na střeše měli celé vybavení, na oplechování svého vozidla postupně zapisovali místa, která navštívili. V řízení se střídali pravidelně – prázdná nádrž znamenala nejen dotankování, ale i výměnu u volantu.

Tuk-tuky mají v Indii všude, opravovat je umějí i malí kluci. Součástky se vyrábějí z čehokoli, improvizuje se. I Manťáci si dokázali leccos udělat sami. Mezi fotkami, které pořídili, najdete i jednu, na které drží dva z nich nakloněný tuk-tuk a třetí vyměňuje kolo. A taky jednu dramatičtější s převráceným tuk-tukem.

Celou dobrodružnou cestu, během které si i dobrovolně pár desítek kilometrů najeli, aby si dali čaj v Darjeelingu, fotili, točili, psali si poznámky. Už teď najdete na youtube sedm reportážních videí, do konce roku by ale měl být hotový film.

„Spoustu krásných záběrů si šetříme právě do něj,“ dodávají. Pořídit je nebylo mnohdy snadné, protože tři vysocí vlasatí běloši přitahovali pozornost. Během chvilky je na úplně prázdném a klidném místě obklopila skupina malých i velkých zvědavých Indů, kteří se s nimi chtěli vyfotit.

Letošního ročníku extrémního závodu Rickshaw Run se zúčastnilo sedmdesát dva posádek, které vedle toho, že zažily velké dobrodružství, vybíraly peníze na záchranu deštných pralesů. Jediná česká posádka Manťáci navíc dala dohromady i hezkou sumu na stavbu školy v Malém Tibetu.

Manťáci.cz a jejich cesta napříč Indií
autor: voj
Spustit audio