„Na to, jestli je někdo Čech, Angličan nebo Rom, já kašlu. Důležité je, jaký je to člověk,“ říká výtvarník Tibor Červeňák

Jde si za svým snem. Kdybyste mu ve dvanácti řekli, že bude malovat, vysmál by se vám. Dnes vystavuje po celém světě, aktuálně v Galerii Skácelík v Olomouci.

„Můj život ovlivnil člověk, o kterém jsem si myslel, že je bezdomovec. Bylo to divná vousatá postavička, která chodila krnovskými ulicemi v zašpiněném plášti,“ vzpomíná Tibor Červeňák.

Teprve až navštívil ateliér sochaře Mikuláše Rutkovského, pochopil, o koho a o co jde. Od začátku měl štěstí na dobré učitele a parťáky, třeba na Zdeňka Smejkala z Hranic nebo na Jaroslava Štěpána.Vyrůstal v dětském domově, netají se tím, i když nerad vzpomíná.

Tibor Červeňák na vernisáži své výstavy v Galerii Skácelík

„Rodiče se rozvedli, když jsme byli malí,“ vzpomíná. Přes Šunychl se dostal do Krnova a pak zase zpátky do Hranic. Dělal, co se nabízelo, pořád maloval a učil se anglicky.

Před jedenácti lety odpověděl na inzerát a odjel do anglického Belfastu, kde začal pracovat jako uklízeč vagonů. Zároveň se ale poohlížel po nějakém šikovném galeristovi. Zase mu štěstí přálo, potkal ho. Začal vystavovat ve Velké Británii i v New Yorku, jeho obrazy se objevily ve filmu, dobře se prodávají.

Tibor Červeňák je Rom, Cikán (není to podle něj urážka, když se použije tohle označení, podstatné je, jak se užije), ale: „v Anglii to nikoho nezajímá“.

Studuje na vysoké škole, už je bakalář, teď chce získat magisterský titul. Jeho snem je otevřít si vlastní galerii. Zatím se mu všechno, co si předsevzal, splnilo. Budeme mu držet palce.

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.