Nedejte se otrávit, vzkazuje všem Marek Eben

„Dnešní doba je hodně mediální a já mám pocit, že právě média vytvářejí zkreslený obraz světa. Že to není až tak hrozné, jak se to zdá. Musíme si uvědomit, že noviny prodává špatná zpráva, ne ta dobrá. A to do značné míry ovlivňuje to, co se na nás ze všech stran sype. Situace není jednoduchá, ale je spousta báječných věcí, které se dějí,“ s optimismem sobě vlastním říká Marek Eben.

Marek Eben má za sebou velmi úspěšný rok. Společně se svými bratry odehrál řadu úspěšných koncertů. „Je velká radost, když se vám podaří někoho pobavit,“ říká.

Moderoval opět Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech, uváděl Festivalové vteřiny, Na Plovárně se setkal s celou řadou osobností a konec roku prožil tanečně, v dalším ročníku oblíbené Star Dance.

Futrál pomalu chátrá

Fyzicky si člověk připadá pořád stejný, ale tělo se hlásí. „Mně kdyby někdo řekl, abych nastoupil znovu na konzervatoř, tak bych šel. Mně vůbec nepřipadá, že se mi pomalu hlásí šedesátka,“ směje se Marek Eben.

Marek Eben a Dita Vojnarová

Konzervatoř si totiž pořádně užil, vládl tam svobodný duch. Profesoři jim vykali, brali je vážně, což byl pocit, který do té doby nezažil.

Máme všechno, co potřebujeme

„Setkat se s lidmi, povídat si, být v klidu, bez stresu, to nemusí platit jen o Vánocích,“ zamýšlí se.

Rád vzpomíná na velké rodinné sešlosti v jejich bytě, kdy žil s rodiči, dvěma bratry, babičkou a dědečkem a kdy je také pravidelně navštěvoval bratr jeho maminky Ilja Hurník s rodinou.

„Na malém prostoru to bylo poměrně těsné soužití. To jak ti dospělí vycházeli, to byla dobrá škola. Nepamatuji si, že by někdo na někoho zvýšil hlas,“ vzpomíná Marek Eben.

Jak dobrý bude host, tak dobrý bude pořad

To je krédo, kterého se drží Marek Eben při přípravě rozhovorů. „ Člověk musí umět sám sebe trošku potlačit, být tím, kdo umožní hostu, aby předvedl, co je zač. Host přece přináší nové téma, nový příběh. Kdyby to byl pořad Marka Ebena, tak už se na to dávno nikdo nedívá.“

Pokládá za výhodu, že není novinář. Moc dobře také ví, jaké to je sedět na straně zpovídaného člověka, může se tak do jeho role snadno vcítit.

autor: voj
Spustit audio