Nejlepším hudebním nástrojem je pusa

Kytarista se vláčí s pouzdrem, bubeník potřebuje stěhovací vůz. Ten, kdo dělá beatbox nebo mouth drumming jako Ondřej Havlík, má vystaráno.

K disciplíně mouth drumming (bubnování na pusu) ale potřebujete notnou dávku talentu. Případně i drzosti, odvahy, sebejistoty.

„Jasně že se mi stává, že jdu po ulici, vyluzuju ty svoje zvuky pusou a někteří kroutí hlavou. Dokonce dospělí odvádějí děcka, kterým se třeba moje činnost líbí. Říkají ‘pojď honem, to je nějaký blázen’. Jinačí už to je, když jdeme já a můj kámoš černoch, beatboxer.”

Inu, když člověk vydrží, může se v beatboxu, mouth drummingu nebo taky v loopingu (smyčkování) vyhoupnout třeba až mezi špičku. Ondra alias En.dru je toho důkazem.

Looping možná znáte od různých muzikantů nebo zpěváků. Docela oblíbené jsou dnes totiž „krabičky” skýtající možnost neomezeně vrstvit na sebe bezpočet stop a hudebních motivů. „Zmáčknu čudlík jednou – natočím si jeden druh bicích. Ten už mi běží a já mačkám podruhé, potřetí, po x té a navrstvím si sám orchestr i zpěv (v mým případě výhradně vlastní pusou),“ popisuje mistr loopingu Ondřej svoji kongeniální spolupráci s technikou.

Vidět, slyšet a zažít ho můžete třeba letos na některém z hudebních festivalů. Občas uspořádá kromě koncertu i tvůrčí dílnu pro zájemce o jeho druh kumštu. Možná ale Ondru znáte i jako součást energické originální kapely Makomako. Podmanili si diváky v jednom z ročníků talentové soutěže. Dnes to ale vypadá, že kapela je minulostí.

Ondřej Havlík coby Host Bořka Volného ale zavzpomínal i na svoje televizní moderování – kupříkladu na začátky v někdejší televizní soutěži pro teenagery Za školu. A na zvuk stopek v této soutěži. – Tedy jeho „ústních“ stopek.

autor: Bořek Volný
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.