Nejsem nějaký zvíře, který dělá jen divadlo

14. červenec 2015

„Já jsem byl venkovskej kluk, a všechno, co na venkově bylo dosažitelný, tak mně bylo blízký, všechno jsem pak zužitkoval,“ říká režisér a herec Jan Kačer.

Velký fotbalový fanoušek, který v mládí vedle ochotnického a tanečního souboru organizoval i volejbalové zápasy.Pochází z Holic, vystudoval keramickou školu v Bechyni, posléze DAMU. Začínal v ostravském Divadle Petra Bezruče, odkud se v roce 1965 přesunul do Prahy, kde spoluzakládal Činoherní klub.

Tady se sešla skvělá patra generačně spřízněných lidí a vznikla představení, o kterých si lidé dodnes vyprávějí. Režírovat Vladimíra Pucholta, Josefa Abrháma, Pavla Landovského, Jiřího Hrzána, Jiřího Kodeta, Josefa Somra nebo Františka Husáka, to byla veliká radost. Do Ostravy se Jan Kačer vrátil ještě jednou, v polovině sedmdesátých let.

Režíroval v mnoha pražských divadlech (Národním, Vinohradském, E. F. Buriana), v divadle v Českých Budějovicích i Olomouci.Už na konci padesátých let se začal objevovat ve filmu, spolupracoval se skvělými režiséry Jiřím Krejčíkem, Jánem Kadárem, Elmarem Klosem, Evaldem Schormem nebo Františkem Vláčilem.

.Jan Kačer je ženatý s herečkou Ninou Divíškovou, mají spolu tři dcery. Vydal tři knížky – „Jedu k mámě“, „Mírnou oklikou“ a „K přátelům“.

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.